Apa itu sirap

Kualiti bumbung bergantung kepada keselamatan seluruh bangunan dan keselesaan perumahan. Oleh itu, apabila memilih bumbung, perhatian tidak kepada harga, tetapi untuk kebolehpercayaan dan ketahanan keseluruhan sistem bumbung, kerana bahagian struktur tertentu bangunan ini paling terdedah kepada pengaruh atmosfera. Ia mesti menahan perubahan suhu, angin dan hujan, salji dan lapisan ais, dan juga mempunyai pengudaraan yang baik dan sifat-sifat refraktori. Pemandangan estetik bumbung juga tidak penting. Ekspektasi bangunan seni bina bergantung secara langsung kepada bahan salutan dan bentuknya.

Bagaimana untuk membuat pilihan yang tepat, memandangkan semua sifat yang diperlukan? Pertimbangkan jenis utama bahan bumbung seperti jubin - ciri, kelebihan dan kekurangannya.

Jubin logam

Jubin logam

Ia diperbuat daripada keluli, dilindungi oleh lapisan zink dan polimer. Terdapat pelbagai pelindung logam, yang berbeza dalam sifatnya. Disebabkan oleh pilihan ini, adalah mungkin untuk memilih bahan, dengan mengambil kira keperluan tertentu objek bangunan. Mengenai jenis liputan bergantung kepada kualitinya dan, dengan itu, harga logam. Pilihan salutan asas:

  1. poliester adalah yang paling menjimatkan,
  2. plastisol adalah yang paling stabil,
  3. PVDF adalah yang paling tahan lama,
  4. Pural - yang paling anti-karat dan tahan warna.

Hari ini, jubin logam adalah salah satu daripada jenis yang paling popular, yang paling murah dan paling biasa adalah kayap. Jika anda memasang bumbung logam mengikut semua keperluan teknikal, maka ia akan melayani anda 50 tahun. Kelemahan utama adalah penebat bunyi rendah dan keperluan pemasangan khas.

Untuksirap

Jubin seramik

Ini jenis kayap dianggap sebagai yang paling berat. Walau bagaimanapun, walaupun ini, jubin seramik adalah permintaan dan popular, kerana ia mempunyai banyak kelebihan. Ia diperbuat daripada tanah liat dan ketahanannya adalah lebih daripada 100 tahun. Ia sangat tahan terhadap pelbagai pengaruh semulajadi, tahan api, mesra alam. Mempunyai penampilan estetik yang luar biasa kerana pelbagai bentuk dan warna. Kelemahan jubin seramik adalah berat beratnya, yang memerlukan peningkatan dalam keratan rentas kasau, serta kerapuhan dan kos yang tinggi.

Jubin simen

Jubin simen

Penampilannya dikaitkan dengan harga yang tinggi untuk jubin seramik, kayap semen adalah alternatif yang lebih murah. Ciri-ciri mereka adalah sama, tetapi bahan dari mana shingles simen dibuat, yang lebih murah adalah campuran simen, pigmen tahan alkali, pasir dan air. Semua kelebihan dan kekurangan jubin simen adalah sama dengan jubin seramik. Perbezaannya hanya dalam harga (ia adalah 2 kali lebih murah) dan berat lebih berat. Tetapi terdapat keliangan - keliangan, yang membawa kepada berbunga.

Jubin komposit

Jubin komposit

Serta logam, ia diperbuat daripada keluli, dan di luar ditutup dengan buku asas akrilik dan lapisan batu granul. Jubin komposit hampir tidak mempunyai kelemahan. Ia sangat bertolak ansur dengan pelbagai pengaruh atmosfera, mempunyai ketahanan api yang tinggi, penebat bunyi dan haba, ia dipotong dengan baik dan bengkok, cahaya dan ekologi. Terdapat praktikalnya tidak ada kekurangan. Satu-satunya adalah kos, yang merupakan perintah magnitud yang lebih tinggi daripada jubin logam.

Kayap bituminous

Apa itu sirap

Ini adalah jenis sayap yang agak muda, yang merujuk kepada jenis bumbung yang lembut, yang memungkinkan untuk menutup permukaan bentuk kompleks. Bahan ini juga dipanggil jubin fleksibel atau lembut. Unsur utama dari mana ia dibuat adalah gentian kaca. Di luar, jubin itu ditutup dengan serbuk mineral, yang boleh mempunyai warna yang berbeza, dan permukaan dalamnya diresapi dengan gam. Kelebihan salutan jenis ini termasuk cahaya, penebat haba dan haba, kemungkinan pemasangan di mana-mana permukaan. Kekurangan ini termasuk hayat perkhidmatan pendek, keserasian ekologi yang lemah, rintangan yang lemah terhadap kerosakan.

Sebelum membeli bumbung, anda mesti menimbang kebaikan dan keburukan. Tidak ada bahan bumbung yang ideal - mereka semua mempunyai kelemahan mereka. Oleh itu, pelajari semua ciri-ciri pelbagai jenis sirap dan tentukan mana yang paling penting untuk anda.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

32 − 22 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map