Apakah hiasan luaran yang paling mesra alam di dinding adobe bangunan kediaman?

Apakah hiasan luaran yang paling mesra alam di dinding adobe bangunan kediaman?

Blok Samannye dibuat secara eksklusif dari bahan semula jadi tanpa menggunakan sebarang kimia. Ini adalah tanah liat campuran, pasir, jerami dan air, yang merupakan bahan utama. Dan bahan-bahan tambahan yang ditambah, jika perlu, adalah: tirsa, tatakan kayu atau cip, kadang-kadang menggunakan kotoran lembu segar.

Dinding rumah dari adobe terkenal dengan penjimatan tenaga dan murah. Kebanyakan pemilik rumah dari adobe telah menghargai kebaikan bahan binaan semulajadi ini: pada musim panas rumah itu tetap sejuk, pemanasan di luar, dan pada musim sejuk ia terus panas, terdedah kepada suhu minus. Kelebihan ini tidak mungkin terdapat dalam sifat-sifat blok slag atau bata.

Walau bagaimanapun, kekurangan rumah adobe, seperti yang telah disebutkan, adalah tepat pada kepekaan terhadap air dan kelembapan, jadi sangat penting untuk mencari penyelesaian yang tepat untuk dipercayai dan pada masa yang sama mesra alam menghadapi dindingnya.

 Pilihan untuk menamatkan dinding adobe di luar rumah

Terdapat beberapa pilihan untuk menamatkan rumah adobe di luar:

  1. penyongsang dan penyaduran komposit;
  2. pengenaan rumah dengan batu;
  3. jubin;
  4. salutan plaster dengan lukisan berikutnya dengan cat fasad;
  5. penamat "di bawah kot bulu."

Kekasih trend moden dalam dekorasi luar rumah adobe datang kepada keputusan untuk menggunakan salutan berpihak, seringkali pada masa yang sama lupa tentang berbahaya jenis plastik tertentu. Biasanya bahagian tepi itu mempraktikkan praktikalnya dalam operasi dan perlindungan hermetik terhadap kelembapan dan kelembapan salutan. Seperti sarung rumah adobe dibuat dengan menggunakan teknologi facades yang berventilasi, namun plastik yang dipanaskan di bawah sinar matahari boleh memancarkan bahan-bahan berbahaya yang dimakan ke dalam dinding. Kebanyakan perkara ini tidak dianggap fakta, tetapi dalam mana-mana, jika kita membandingkan bahan semulajadi dan bahan sintetik yang hidup - kelebihan kepada kesihatan manusia masih akan diberikan kepada bahan binaan alam yang mesra alam.

Pengenaan rumah adobe dengan batu dianggap sebagai cara yang dapat diterima oleh alam sekitar untuk melindungi rumah tersebut dari kelembapan, tetapi ia tidak tersedia untuk semua pada kosnya sendiri. Sering kali, batu merujuk kepada penggunaan bahan-bahan seperti: batu liar, batu tiruan, batu permata, batu pasir. Batu itu juga mempunyai keupayaan semula jadi untuk "bernafas", sambil membenarkan "hidup dan bernafas" juga kepada blok adobe.

Jubin yang menghadap seramik, walaupun lebih intensif buruh dalam kerja dan kurang tahan lama, tetapi juga, seperti batu, merujuk kepada bahan yang mesra alam. Tetapi ada satu "tetapi" - ia adalah pelekat jubin untuk kerja-kerja luar, yang boleh menjadi sangat toksik. Oleh itu, untuk mencapai kemandulan yang lebih besar dalam hiasan dinding adobe luaran, gunakan mortar simen, atau lekapan atau lekapan dan lekapan wayar.

Meletakkan dinding adobe dengan lukisan berikutnya, cara yang sangat mesra untuk memoles rumah anda. Stuccoat semestinya menggunakan mesh plaster khas, yang sebelum ini mesti dipasang pada dinding rapuh. Ramai yang memanaskan dinding, menggunakan pelbagai pemanas, seperti busa polistirena khas. Dari atas meletakkan plaster dan selepas cat pengeringan dinding dengan cat fasad. Keserasian ekologi dan ketahanan salutan ini dijamin!

Penamat rumah adobe dari luar "di bawah kot bulu" juga berkaitan dengan kaedah yang selamat menghadap. Di samping itu, kaedah ini dianggap agak ekonomik dan mampu untuk kos bahan binaan untuk "kot". Rumah itu juga dilindungi dari kelembapan, dan pada masa yang sama membolehkan bahan sampel untuk "bernafas".

1

Oleh itu, kita melihat empat daripada lima kaedah yang dicadangkan adalah yang paling selamat untuk dinding dan melindungi dinding rumah samanne dari kelembapan dan pengaruh lain yang tidak diingini.

Pertimbangkan proses menghasilkan samana pada video

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (8 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

1 + 6 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map