Bagaimana untuk mengembangkan arbor hidup anda

Seperti yang anda ketahui, semua yang baru adalah yang lama dilupakan. Jadi sekarang kita bercakap tentang sesuatu yang baru, yang pernah sangat bergaya di ladang bangsawan, tentang gazebo yang meriah.

Senibina taman semacam ini memerlukan pelaburan bukan daya kecil dan kesabaran yang besar. Keputusan akhir tidak dapat dilihat sekaligus, tetapi tukang kebun yang telah mencapai matlamatnya akan mendapat ganjaran yang sewajarnya. Hasil pertama akan dapat dilihat dalam kombinasi keadaan yang paling baik selepas 4 tahun kerja, tetapi walaupun sifat, cuaca dan keadaan bertentangan, pembakaran yang keras kepala kebun akan dapat membuktikan pekerjaannya tidak lebih dari 8 tahun selepas memulakan kerja.

Oleh itu, untuk memulakan kerja pembinaan gazebo hidup adalah dengan definisi kehendak mereka. Ia adalah perlu untuk memilih mana pokok akan membentuk arbor dari batang dan cawangan mereka. Pemilihan tumbuh-tumbuhan tertentu bergantung kepada saiz gazebo untuk ditanam.

Secara keadaannya, ada pembahagian berikut:
 1. tinggi.
 2. ketinggian sederhana.
 3. rendah.

Anda boleh menggunakan mana-mana semak dan pokok kerdil, adalah penting bahawa mereka tidak tumbuh sangat tinggi. Anak benih perlu diambil kira-kira 1 m tinggi, tanpa cawangan sebelah rendah. Pada masa akan datang, lebih mudah untuk bekerja pada pembentukan mahkota dengan cara yang betul.

Kemudian anda perlu memilih tempat penanaman. Pilihan terbaik akan menjadi ruang terbuka, diterangi sepenuhnya oleh matahari. Nah, jika tanah di tapak yang dipilih adalah subur, dan jadual air bawah tanah pada kedalaman sekurang-kurangnya 1.5 meter.

Selepas memilih tempat, anda perlu menandakan kedudukan struktur masa depan, yang menunjukkan tempat penanaman pokok dengan pasak dan menyambungkannya dengan tali.

Pembinaan pergola (asas yang menyokong bentuk arbor masa depan) adalah peringkat seterusnya dan sangat penting. Sebahagian besarnya, ia memberi kesan kepada kejayaan kerja selanjutnya. Selepas pembentukan arbor, rangka kerja perlu dibongkar, ini akan menjadi penyelesaian kerja. Di masa depan, gazebo hanya memerlukan penjagaan.

Bahagian logam mesti ditutup dengan primer, dan kayu dirawat dengan sebatian antikulat. Diperlukan untuk bahan bingkai gazebo:

 1. rasuk persegi 100 mm;
 2. sudut logam, 1.2 meter setiap;
 3. seksyen bar 50 mm;
 4. skru sendiri mengetuk.

Urutan menyusun bingkai adalah mudah, tetapi ia memerlukan ketepatan.

Gazebo secara langsung dengan tangan anda sendiri: langkah demi langkah arahan

 1. Sudut ditumbuk ke dalam tanah di tempat-tempat yang ditetapkan untuk memasang sokongan utama ke kedalaman 1 m, berpasangan, untuk memegang sokongan kayu. Apabila membongkar bingkai, sudut lebih mudah untuk keluar daripada tanah daripada menggali senarai panjang konkrit, yang biasanya ditetapkan oleh pelbagai bingkai.
 2. Ia memerlukan pemasangan tegak yang tegak dari tiang, jika tidak, gazebo akan "berkurang" kemudian. Tiang yang dipasang secara tegas disertai dengan gelang, secara mendatar, membetulkannya dari tanah sebanyak 40 cm, dan setiap 40 cm ke ketinggian yang dikehendaki.
 3. Pokok perlu ditanam serentak, di tengah-tengah jarak di antara jawatan, tepat di sepanjang garis yang menyambungkan tiang. Semua pokok, selepas penanaman, anda perlu air (sekurang-kurangnya 10 liter air setiap anak benih). Pastikan air 1 kali seminggu, sehingga muncul daun baru, dan kemudian mingguan. Pada tahun kedua, air hanya boleh dikeringkan dalam keadaan cuaca yang sangat kering, kerana pokok-pokok akan mempunyai sistem akar yang cukup untuk memakan air bawah tanah.
 4. Untuk memulakan pembentukan mahkota pokok, adalah perlu untuk memangkas puncak mereka pada tahap kira-kira 70-90 cm, untuk pembangunan aktif cawangan sisi.
 5. Pada musim bunga cabang cawangan baru akan diberikan, beberapa di antaranya akan mengambil alih peranan di atas. Cawangan ini mesti dilampirkan pada pergola supaya ia cenderung ke atas, dan kedua-dua cawangan sisi di sebelah kanan dan kiri mesti dilampirkan pada palang melintang pertama di pergola. Cawangan-cawangan yang selebihnya boleh dibiarkan tumbuh seperti yang mereka suka.
 6. Pada musim gugur, bahagian atas perlu dipotong lagi, meninggalkan 10-15 cm di atas paras palang kedua.
 7. Pada tahun kedua, pokok-pokok itu sekali lagi akan dibenarkan puncak baru pada mahkota tahun lepas, sekali lagi ia perlu dipasang secara menegak, seperti kali terakhir. Semua pucuk baru yang lain dipotong pada panjang 15-20 sentimeter, dan dua cawangan sisi sekali lagi untuk dibaiki, tetapi kepada palang bilah kedua.
 8. Pada musim luruh, cendakan bahagian atas hingga 15-20 cm di atas bilah palang ketiga pada bingkai tersebut.
 9. Susunan pemangkasan dan pengikat cawangan utama harus diulang setiap tahun sehingga pokok-pokok tumbuh ke ketinggian yang dikehendaki. Dari masa ke masa, cawangan-cawangan sisi akan mula menjalin hubungan, bentuk bentuk arbor yang digariskan.
 10. Pada musim bunga adalah perlu untuk memangkas ranting, yang datang dari cawangan pesanan kedua. Ia juga perlu mengeluarkan cawangan kering dan berpenyakit. Beberapa tahun kemudian batang menjadi kaku, dan cawangan-cawangan akan saling berkaitan, secara bebas menyokong borang itu. Struktur sokongan boleh dibongkar. Untuk keselamatan arbor yang lebih baik, lebih baik untuk memotong pangkal bingkai dan mengeluarkannya daripada cawangan-cawangan di bahagian-bahagian.

Mari kita pertimbangkan satu lagi variasi arbor yang hidup dari pokok anggur pada gambar

Arbor yang lengkap memerlukan penjagaan yang berterusan. Ia perlu untuk mengurangkan pertumbuhan muda setiap tahun, saya terus membentuk mahkota, mengeluarkan cawangan kering, dan merawat pavilion terhadap perosak.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

69 − = 61

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map