Konkrit busa dengan tangan sendiri

Ramai pemilik rumah masa depan bimbang tentang pemeliharaan dana. Blok buih sangat popular kerana kerja pembinaan yang mudah dan ciri-ciri mereka. Kos blok siap pakai tinggi, tetapi jika anda mahu, anda boleh membuatnya sendiri. Kemudian, sebagai tambahan kepada penjimatan, anda boleh mendapatkan rumah yang tahan panas dan tahan api. Konkrit busa adalah konkrit selular, di mana struktur berliang dibentuk dengan bantuan agen berbuih semasa proses pembuatan. Sejumlah besar liang spasi sekata menjadikannya mudah. Biasanya, dimensi blok adalah 60 cm * 60 cm * 25 cm dan berat 18 kg. Keuntungan besar dari pengeluaran rumah ialah penghasilan blok dari sebarang saiz.

Pengeluaran konkrit busa oleh tangan sendiri: teknologi pembuatan

Terdapat tiga peringkat utama pengeluaran:

 1. penyediaan campuran (simen dan pasir);
 2. penyediaan penyelesaian buih;
 3. pengeluaran konkrit busa.
Bahan dan penyesuaian untuk pengeluaran konkrit busa:
 1. pengadun konkrit;
 2. acuan untuk menuangkan konkrit;
 3. penjana buih;
 4. pasir;
 5. simen;
 6. pengeras;
 7. agen berbuih;
 8. Sebuah premis di mana pengeringan blok siap akan dijalankan.

Kualiti bahan bergantung kepada nisbah bilangan konstituen dalam penyelesaiannya. Ketumpatan adalah dari 0.2 hingga 1.5 t / m3. Ketumpatan purata pada nisbah simen dan pasir 1: 1. Untuk 1 kg. simen memerlukan 3-4 gram ejen berbuih.

Tahap pembuatan konkrit busa

Penyediaan campuran untuk konkrit busa. Campuran dibuat dari pasir dan simen, seperti konkrit biasa. Adalah lebih baik untuk mengambil semen gred simen M400 atau M500. Pasir adalah baik, tanpa apa-apa campuran tanah liat, yang akan mengganggu sambungan kualiti bahan. Modul saiz pasir adalah sehingga dua unit. Air boleh digunakan paip, tanpa kekotoran asid dan garam. Penyediaan penyelesaian untuk menghasilkan agen berbuih. Dalam campuran simen-pasir yang disediakan, perlahan-lahan perlu menambah agen berbuih. Lebih baik menggunakan jenis Arekom-4 secara sintetik. Komposisi ejen berbuih untuk pengeluaran diri termasuk:

 • natrium hidroksida 150 g;
 • rosin 1 kg;
 • gam joiner 60 gr.

Semua baik dihancurkan, dicampur, dipanaskan dan kemudian dicampur sehingga homogen. Proses pembuatan ejen berbuih seperti ini hanya boleh digunakan di hadapan penjana busa. Menggabungkan campuran yang diperoleh sebelum ini dengan air, satu penyelesaian kerja agen berbuih diperolehi. Apabila mencampurkan dua campuran, satu penyelesaian konkrit busa siap diperolehi.

Pembuatan blok dari konkrit busa tangan

Cadangan untuk pengeluaran konkrit busa:
 1. Penggunaan pengadun konkrit pengeluaran perindustrian.
 2. Borang untuk blok boleh dibuat dari papan lapis dengan ketat memantau dimensi geometri untuk mengelakkan kesilapan.
 3. Pengadun konkrit dipenuhi dengan simen gred tinggi, pasir sungai dalam nisbah 1: 3, campuran dengan sempurna, air dan buih ditambah secara beransur-ansur. Campuran campuran dengan baik, anda boleh menambah pengeras. Selepas 1-2 minit, penyelesaiannya sudah siap.
 4. Larutan dituangkan ke dalam acuan yang dilincirkan sebelum ini. Anda boleh membungkus borang papan lapis dengan polietilena. Suhu pengeringan diambil untuk menjadi 50-60 darjah. Pengeringan selama kira-kira dua hari. Selepas pengeringan, acuan dikeluarkan dan diisi dengan penyelesaian baru.
 5. Blok ditumpuk pada palet dan datang ke tapak pembinaan.
 6. Mortar konkrit boleh digunakan untuk penghasilan blok atau untuk pembinaan monolitik, dalam hal ini konkrit dituangkan ke dalam acuan.
 7. Pelbagai akselerator boleh digunakan untuk mempercepat pengerasan. Yang paling popular ialah kalsium klorida, ditambah kepada penyelesaian 1-2% daripada jumlah campuran.

Menuangkan bentuk

Untuk mendapatkan blok, konkrit dituangkan ke dalam acuan atau kaset. Dengan mudah melepaskan acuan dari blok, ia dilincirkan bukan dengan minyak, tetapi dengan bahan-bahan istimewa tanpa penambahan minyak. Terdapat dua teknologi untuk membuat blok: pemutus dan memotong. Dalam kaedah pertama, campuran konkrit dicurahkan ke dalam acuan logam yang berfungsi sebagai alat untuk blok. Dalam keadaan ini, ia kering, memperoleh kekuatan yang diperlukan, dan produk siap diekstrak dari acuan. Ketinggian kaset biasanya 60 cm. Kekurangan teknologi ini boleh:

 • sisihan dari dimensi geometri. Ini disebabkan oleh ubah bentuk logam nipis di mana acuan dibuat. Meningkatkan ketebalan logam menyebabkan peningkatan kualiti blok;
 • jika anda memerlukan saiz yang berbeza, anda memerlukan peralatan tambahan, yang meningkatkan kos pembuatan blok;
 • pada satu hujung blok, "bonggol" mungkin muncul;
 • Apabila kaset dikeluarkan kerana kekuatan yang tidak mencukupi konkrit buih, blok mungkin rosak. Unit ini mungkin rosak akibat pelinciran miskin kaset.

Maruah - tidak perlu membeli peralatan mahal.

Teknologi pemotongan

 1. acuan besar dilemparkan;
 2. memotong ke saiz yang dikehendaki.
Kelebihan:
 • semua dimensi geometri yang dikehendaki;
 • tidak ada sudut dan sudut yang tidak rata dan tidak rata, yang menyumbang untuk mengurangkan kos penamat dinding;
 • lekatan yang baik dan penampilan blok;
 • ketiadaan "gorbushes" di hujung blok, ia dipotong.

Kelemahan: Untuk mendapatkan kualiti yang tinggi, adalah perlu untuk tidak melepaskan masa untuk memotong yang optimum. Apabila kekuatan meningkat, rentetan untuk memotong boleh beralih, kekuatan yang tidak mencukupi akan menyebabkan pecahan blok.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 7

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map