Penebat luaran

Penebat luaran

Kandungan:

 1. Kelebihan penebat dinding luaran
 2. Jenis bahan papan penebat
 3. Kaedah pemanasan
 4. Penebat haba luaran yang terikat
 5. Menyembur buih poliuretana
 6. Plaster hangat
 7. Penutup Penutup
 8. Pemanasan rumah kayu

Apabila mengira kehilangan haba di rumah, didapati bahawa kehilangan melalui dinding purata kira-kira 40% daripada haba, melalui bumbung - 25%, melalui tingkap - 20% dan melalui pengudaraan - 15%. Dengan skim mudah ini, keperluan untuk pemanasan berkualiti tinggi dinding menjadi mudah difahami. Teknologi penebat dinding luaran memberikan perlindungan maksimum struktur terhadap kehilangan haba melalui dinding, disebabkan oleh hakikat bahawa ia mengambil pengaruh sejuk terhadap alam sekitar.

Kelebihan penebat dinding luaran

Kelebihan penebat luar adalah pemeliharaan kawasan tertutup bangunan, perlindungan dinding dari penyejukan, peningkatan dalam kehidupan perkhidmatan dinding yang terbuat dari bahan bingkai. Dengan penebat dinding luar, beban pada dinding galas tidak meningkat, jadi tekanan pada asas akan kekal sama.
Keuntungan yang berasingan dan sangat berat penebat luaran adalah perlindungan dinding dari pembekuan. Intinya ialah dengan penebat haba dalaman, kehilangan haba dari bahagian dalam rumah adalah terhad, tetapi dinding itu sendiri masih membeku pada suhu rendah. Di antara dinding dalaman dan lapisan bahan penebat panas, zon pemeluwapan uap dibentuk, mewujudkan syarat untuk pembangunan acuan, kulat, dan penyejukan tambahan dinding akibat kelembapan.

Penebat dalaman yang telah mengumpul kelembapan tidak sepenuhnya kering walaupun di musim panas, mewujudkan zon pengumpulan kelembapan yang tetap, yang memberi kesan negatif kepada kehidupan perkhidmatan dinding. Dengan penebat luaran, titik embun, iaitu titik pemeluwapan wap, dipindahkan ke bahan penebat haba. Dilindung di luar dinding tidak sejuk dan haba lebih lama, kerugiannya dapat dikurangkan. Penebat luaran mudah kehilangan kelembapan yang terkumpul, kerana sifat penebat haba mudah dipulihkan, kehidupan perkhidmatan dinding bertambah.
Satu lagi kelebihan penting penebat haba luaran ialah sifat penebat bunyi bahan penebat. Jika ini tidak begitu penting dalam sektor swasta, maka kualiti ini memainkan peranan penting di bandar besar.

Jenis bahan papan penebat

Bahan utama untuk pengeluaran lembaran yang digunakan dalam penebat haba luaran adalah bulu mineral dan polistirena yang diperluas - dalam kehidupan seharian disebut sebagai plastik buih. Kualiti bahan ini perlu memberi perhatian khusus kepada pilihan papan penebat.

Bulu mineral

Bulu mineral

Ia mendapat namanya kerana ia terdiri daripada serat mineral tiruan. Vata dibahagikan kepada spesies bergantung kepada asal-usul bahan mentah dari mana ia dibuat. Bulu mineral batu dibuat dari pelbagai batu - diabase, batu kapur, basalt, tanah liat, dolomit, dll. Wain sanga diperbuat daripada relau letupan, ruang terbuka dan gelongsor lain, termasuk gelinciran metalurgi bukan ferus.

Penebat bulu mineral mempunyai struktur berserat dengan pengikat sintetik. Produk yang diperbuat daripada bulu mineral dihasilkan dalam bentuk plat dan tikar. Lapisan penebat haba plat antara 50 hingga 100 mm. Tikar digunakan untuk memasang penebat di kawasan kerja yang besar.

Kelebihan bulu mineral dalam sifat-sifat penebat haba yang baik dan ketidakupayaan. Ia juga sangat tahan kelembapan, tahan kerosakan - ia tidak terurai di bawah pengaruh kelembapan, serangga. Wool Basalt adalah tahan terhadap kerosakan, perubahan suhu dan kebolehtelapan wap. Di samping itu, wol mineral mudah dipasang.

Bulu kaca

Bulu kaca

Bahan ini sama dengan sifat-sifat bulu mineral, tetapi terbuat dari sisa dari pembuatan kaca. Beliau telah meningkatkan kestabilan suhu. Apabila bekerja dengan bulu kaca, anda perlu berhati-hati, pastikan untuk bekerja di sarung tangan, elakkan daripada mendapatkan bahan zarah pada membran mukus dan terutama di mata.

1

Styrofoam

Polipropilena

Bahan ini terdiri daripada granul yang tahan kelembapan kecil, yang di bawah pengaruh suhu tinggi menggabungkan antara satu sama lain dalam struktur selular. Sampel buih polistirena mempunyai sejumlah besar microcells, kerana plat polistirena yang diperluas dengan jumlahnya adalah 98% daripada udara. Bahan yang paling murah yang kini tersedia di pasaran, mudah digunakan. Plat polistirena buih mempunyai ketebalan 50 hingga 100 mm. Polyfoam juga boleh dipercayai kerana ia adalah kalis air, oleh itu, proses membusuk tidak bermula di sana.

Polistirena yang diperluaskan adalah dua jenis - tersemperit dan berkembang. Pandangan pertama pada potong mempunyai struktur selular tertutup yang cetek. Ia lebih kerap digunakan untuk penebat haba struktur melampirkan, penebat dinding bilik bawah tanah lembap, garaj, bangunan ladang lain. Polistirena yang diperluas diperluas mempunyai granul yang lebih besar seperti bola. Secara amnya, polistirena telah menjadi penebat haba yang paling popular kerana kemampuannya dan kemudahan pemasangan. Apabila memasang penebat haba ini adalah perlu untuk memohon plaster atau lapisan, dalam bentuk terbuka ia tidak boleh digunakan.

Kaedah penebat luaran

Terdapat dua jenis utama pemasangan penebat haba luaran:

 1. penebat haba terikat;
 2. struktur berventilasi berengsel.

Di latitud kami kaedah pertama menjadi sangat popular, terutamanya kerana pemasangan penebat haba berengut lebih rumit dari segi teknologi, lebih mahal dalam segi bahan dan memerlukan nasihat pakar. Memasang penebat terma yang sama adalah lebih mudah, hanya ada sekatan pada bermusim - kerja sedemikian boleh dilakukan pada suhu ambien sekurang-kurangnya + 5C.

Penebat haba luaran terikat adalah pilihan yang paling pragmatik

Pilihan penebat haba terikat sangat popular di negara-negara Eropah dan mula secara beransur-ansur menjadi semakin meluas di negara kita. Kaedah ini membolehkan untuk mengurangkan kerugian haba melalui dinding bangunan sebanyak 80% dari peringkat permulaan, yang dapat menjimatkan kos tenaga.

Prinsip sistem ini adalah pemasangan struktur multilayer yang bersifat monolitik, yang menjadi perisai berhubung dengan persekitaran luaran. Sebagai tambahan untuk melindungi terhadap kehilangan haba, reka bentuk ini tidak termasuk jambatan sejuk yang dipanggil dalam struktur penebat, tidak meningkatkan beban pada asas, menyediakan kebolehkerjaan.

Gunakan sistem penebat haba terikat pada bangunan dengan apa-apa jenis pembinaan - blok, bata, panel, bingkai-monolitik. Untuk operasi optimum struktur penebat haba, keperluan untuk proses teknologi dan untuk kualiti bahan itu sendiri mesti dipenuhi.

Proses pemasangan penebat haba terikat

Sistem penebat haba terikat dipasang di beberapa lapisan:

 1. penebat - bahan penebat haba dalam bentuk plat;
 2. pengukuhan - mesh, tahan terhadap tindakan alkali dan disalut dengan komposisi gam pada asas mineral;
 3. lapisan perlindungan dan hiasan - plaster dan primer.

Setiap lapisan mempunyai fungsi tersendiri. Makna pemasangan lekapan penebatan haba difahami, lapisan diperkukuhkan membolehkan lekatan plaster dan kepingan penebat haba, primer melindungi bahan dari alam sekitar dan melaksanakan fungsi estetik sebenar.

Sebelum memasang penebat, dinding mestilah disediakan dengan betul. Penyediaan termasuk pembersihan kotoran dan habuk, plaster lama, penyingkiran ketidaksinian supaya pemanas dipegangan ke permukaan dengan ketat yang mungkin. Pada asas yang disediakan, iaitu, permukaan dinding terlindung, gam simen polimer digunakan. Lem harus dipilih tahan fros, dengan keupayaan pelekat yang tinggi berhubung dengan pelbagai jenis plat. Pekali melekat pelekat dengan dinding konkrit harus minimum 1.0 MPa.

Memperbaiki plat daripada polistirena yang diperluaskan

Pada gam dilampirkan pemanas, dipasang dengan ukiran. Sekiranya anda percaya pakar dalam bidang ini, tidak ada perkara penting dalam sistem penebat haba. Dowels mestilah begitu boleh dipercayai untuk menahan beban sistem penebat haba dan kekuatan angin. Dowels skru mempunyai 2 jenis: dengan spacer konvensional, 50 mm panjang, dan dengan zon memanjang, panjang 90 mm. Dowels dengan spacer konvensional digunakan untuk menetapkan penebat pada dinding konkrit dan bata. Varian dengan zon spacer memanjang lebih sesuai untuk dinding yang diperbuat daripada bata berongga dan konkrit ringan. Dowels dengan diameter kepala sekurang-kurangnya 60 mm dipilih.

Panel penebat boleh dibuat dari pelbagai bahan, di mana proses pemasangan itu sendiri akan bergantung. Bahan-bahan untuk pengeluaran plat adalah bulu mineral, bulu kaca, polistirena yang diperluaskan. Bahan yang terakhir ini tidak begitu menguntungkan dalam hartanah pembinaan, seperti kebolehkerjaan, tetapi jenis polistirena yang baru tidak mudah terbakar telah muncul. Perlu diberi perhatian apabila memilih bahan.

Selepas gam digunakan pada dinding, papak mula diperbetulkan. Gam itu digunakan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengisi semua penyelewengan. Plat pemanas mesti ditekan ke dinding, pada masa yang sama, sebahagian daripada gam dicuci keluar dari bawahnya dan jatuh di bawah plat jiran, dengan itu menguatkan sendi. Bukaan antara plat boleh dibuang dengan bantuan buih pelekap. Untuk dimensi lebih besar pembukaan, contohnya, jalur buih disisipkan di sana. Kemudian plat dibaiki dengan ukiran di sudut. Kepala dowels dan semua sendi antara plat harus ditutup dengan mastic.

Lapisan tetulang kemudian dipasang di dalam proses. Malah, ini adalah mesh gentian kaca, kadang-kadang logam. Slabs digunakan komposisi ketulan, pot mulut pra-masak tertanam di gam, menekan ke plat, kemudian regangan. Mereka cuba untuk membaiki kepingan grid bertindih untuk kebolehpercayaan. Selepas gam kering, ia dibersihkan, diratakan dan lapisan hiasan digunakan. Selalunya ia adalah plaster hiasan, di mana struktur keseluruhan dicat. Cat tahan terhadap cuaca.

Pemanasan dinding luar dengan menyembur buih poliuretana

Penebat haba dinding dengan busa poliuretana adalah salah satu cara moden untuk menyelesaikan masalah penjimatan panas. Buih poliuretana mempunyai banyak kelebihan berbanding bahan lain untuk penebat haba. Bahan ini disediakan tepat sebelum menyembur pada dinding terlindung.

Kelebihan bahan ini:

 • lekatan yang tinggi ke permukaan dalam mana-mana konfigurasinya;
 • ketiadaan lapisan dalam proses kerja - ini menjimatkan banyak masa, meningkatkan kualiti penebat, menguatkan dinding itu sendiri;
 • kekonduksian terma yang rendah - lapisan busa poliuretana 5 cm tebal adalah serupa dengan keupayaan untuk mengekalkan haba dalam lapisan 8 cm polistirena berkembang atau bulu mineral 15 cm;
 • berat bahan yang kecil dalam borang yang digunakan - ini tidak mencipta beban tambahan pada asas;
 • kekuatan bahan untuk mampatan dan regangan;
 • tidak perlu untuk lapisan penghalang wap - bahan sangat ketat dalam strukturnya yang memerlukan fungsi penghalang wap itu sendiri;
 • sifat angin;
 • penyerapan lembapan yang rendah - bahan praktikal tidak menyerapnya walaupun dalam cuaca yang paling basah;
 • tidak ketoksikan;
 • ciri-ciri kalis bunyi yang baik.

PPU dan aplikasinya

Penyemprotan buih poliuretana adalah penerapan lapisan polimer penebat haba pada permukaan dengan sebarang pelepasan, diikuti dengan pemejalan. Dalam peranti khas, kedua-dua polimer adalah bercampur - polyisocyanate dan polyol sedang foamed dengan karbon dioksida manakala pemanasan untuk jumlah yang tinggi, dan campuran yang terhasil dimasukkan ke dalam senapang semburan untuk pengadun. Melalui pengabut, campuran disembur ke permukaan kerja di bawah tekanan. Pengisian dilakukan dalam bentuk siap sedia tertentu, setelah pengerasan bahan dibuang dan digunakan sesuai dengan tujuan.

Proses pemanasan dinding

Penebat dinding dengan buih poliuretana dari luar dijalankan dalam beberapa peringkat: penyediaan dinding, penggunaan buih poliuretana, aplikasi pengukuhan yang diperkuat, penamat akhir.

Penyediaan dinding bermakna membersihkan mereka dari pelapis lama, plaster, habuk, apa-apa yang boleh mengurangkan pelekat bahan ke dinding. Di permukaan yang dibersihkan disembur dengan busa poliuretana, dan ketebalan aplikasinya boleh diselaraskan, sehingga meratakan rongga dan protrusinya.

Kemudian jejak pengukuhan digunakan untuk permukaan lapisan penebat haba, untuk ini, mesh gentian kaca halus digunakan. Ketebalan lapisan tetulang mesti sekurang-kurangnya 60 mm. Kemudian anda boleh meletakkan bahan penamat - bahagian tepi, lapisan, panel, cat.

Sebelum menyembur, anda perlu memikirkan melindungi semua permukaan yang bersebelahan dari penggunaan bahan yang tidak perlu, kerana sangat sukar untuk membersihkan busa poliuretana walaupun dengan pelarut yang kuat.

Plaster hangat untuk penebat fasad luar

Plaster hangat adalah campuran berdasarkan simen dengan penambahan pengisi. Seperti yang terakhir boleh bertindak vermiculite - pengisi mineral ringan, unsur-unsur polistirena yang diperluas, serta habuk papan. Plaster hangat dengan habuk papan dalam komposisi tidak sesuai untuk fasad dan hanya digunakan untuk finishing dalaman. Dalam komposisi untuk hiasan fasad adalah sebagai buih polistirena pengisi, bubuk apung, tanah liat berkembang.

Apabila memilih pemanas mengambil kira beberapa hartanahnya: kekonduksian terma, yang mesti menjadi rendah untuk menjimatkan haba, halangan hydrophobicity untuk kemasukan kelembapan wap kebolehtelapan - untuk lapisan bahan telap kepada wap air dan pemeluwapan daripada berlaku. Kehadiran bahan berliang membantu plaster hangat untuk mengekalkan keupayaan untuk "bernafas", biarkan dalam kelembapan dan udara.

Dalam plaster hangat semua kualiti yang diperlukan digabungkan. Ia tidak mengalir kelembapan, tahan lama, tahan api, selamat alam sekitar. Sebagai pemanas ia boleh digunakan untuk facades, termasuk unsur-unsur hiasan yang anda mahu menyimpan, untuk penebat haba cerun, mengisi sendi dan retak, batu.

Permohonan plaster hangat

plaster panas digunakan dengan cepat dan tidak memerlukan penggunaan mesh wire, (walaupun dalam beberapa kaedah, ia digunakan untuk penebatan kekuatan yang lebih besar), tidak memerlukan penjajaran dinding, kerana ia adalah plastik yang cukup dalam tekstur dan penjajaran boleh dijalankan secara langsung dengan bahan itu sendiri. Plaster hangat adalah pelekat kepada semua bahan binaan, secara biologi stabil, wap-telap.

Teknik pemakaian plaster sedemikian tidak berbeza dengan teknologi biasa melepa. Untuk kelancaran yang lebih besar, dinding boleh disandarkan lagi dengan mengempelas atau dipadatkan.

Bilakah saya boleh menggunakan plaster panas?

Jika anda memberi perhatian kepada polistirena berkembang, yang mempunyai banyak ciri-ciri positif dan juga mudah untuk digunakan, anda perlu tahu bahawa sistem penebat haba menggunakan polistirena dilarang untuk memohon dalam beberapa kes, seperti penebat bangunan dengan peningkatan keperluan keselamatan kebakaran - hospital, sekolah, tadika, cuci kereta dan sebagainya. Styrofoam mempunyai kebolehtelapan wap yang rendah, kerana kelembapan yang akan terkumpul di dalam bilik. Untuk beberapa tujuan, ini mungkin ditambah.

Berbeza dengan bahan ini, plaster hangat bukan toksik, tidak mudah terbakar, mempunyai permeabilitas wap yang tinggi. Ia boleh digunakan di bangunan institusi perubatan, bangunan awam profil kanak-kanak. Ia sesuai untuk facades kompleks, melalui itu kontur permukaan yang tidak rata tidak muncul, seperti melalui lapisan styrofoam. Plaster hangat mampu menebat dan memberikan penampilan estetik dan cantik ke bilik.

Plaster hangat adalah pelbagai fungsi, ia sesuai bukan sahaja untuk penebatan dinding, tetapi juga untuk screeding lantai, pengedap jahitan, berlubang, retak. Ia boleh digunakan untuk mengisi bumbung bumbung bumbung rata. Ia juga boleh menuangkan lantai, sambil menyediakan mereka untuk bertindih lantai dan menjalankan penebat haba.

Kelemahan kaedah ini

Kelemahan plaster hangat ialah ia tidak boleh menjadi lapisan penamat, ia perlu memohon primer dan cat di atasnya. Ia tidak boleh menjadi bahan pembersih, jadi sebelum menggunakannya, anda perlu mencapai kekeringan permukaan. Penebat bunyi selepas penggunaannya juga tidak penting.

Perlu diambil kira bahawa plaster hangat mempunyai ketumpatan yang jauh lebih tinggi berbanding polistirena atau bulu mineral yang sama, dan penunjuk ini adalah 5-10 kali lebih tinggi. Oleh itu, penebat haba dengan kaedah ini memerlukan asas yang kukuh, mampu menahan beban sedemikian. Selanjutnya, pekali konduktiviti terma jenis plaster ini adalah 1.5 hingga 2 kali lebih tinggi daripada bahan lain, oleh itu, lapisan penebat haba perlu 1.5-2 kali lebih tebal. Dan kerana ia boleh digunakan dengan lapisan tidak lebih daripada 50 mm, perlu untuk melindungi kedua-dua dari luar dan dari dalam untuk pemeliharaan haba yang lebih baik.

Bagaimanapun, keputusan dalam setiap keadaan tertentu boleh diambil secara individu. Kelebihan dan keburukan adalah perkara yang sangat relatif. Dan haba di dalam rumah adalah konsep abadi.

Selesai untuk penebat dinding luaran

Apabila dinding hangat, tidak ada perkara kecil - jadi katakan pakar yang bekerja dalam bidang ini. Plaster, mesh mengukuhkan, dowels, cat - semua ini adalah perkara-perkara kecil yang perlu anda perhatikan sama seperti bahan asas untuk penebat fasad.

Memperkukuhkan mesh

Sebagai asas untuk lapisan pengukuhan, satu mesh kaca paling kerap digunakan, saiz sel adalah 5X5 mm dan berat dari 1500 hingga 200 g / m2. Grid perlu dirawat dengan komposisi khas, tahan alkali. Di sudut-sudut bangunan di mana lapisan penebat haba adalah bersebelahan dengan butiran seni bina - berbirai hias, parapet, - di sini pakar menasihatkan supaya tidak bertetulang kaca, dan grid logam dengan kekukuhan yang lebih besar. Ini dilakukan untuk mengukuhkan keseluruhan struktur penebat.

Ia adalah perlu untuk mendekati kualiti komposisi pelekat yang dipilih secara bertanggungjawab. Pengeluar mengesyorkan gam jenama tertentu, komposisi yang paling baik akan memastikan pengikat ini atau bahan lain. Cuba untuk menggantikan pilihan yang lebih murah kadang-kadang boleh membebankan terlalu banyak - sehingga pengubahsuaian topeng.

Plaster

Keperluan untuk melepa adalah sangat ketat, kerana ia adalah bahan ini yang terdedah kepada semua pengaruh alam sekitar - turun naik dalam suhu, kelembapan, tindakan sebatian kimia yang ada di udara. Lapisan luar mesti tahan terhadap semua jenis pengaruh dan menjadi wap-telap, tidak mengekalkan kelembapan dalam ketebalan penebat.

Plaster hiasan berlapis nipis dan cat fasad dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 • polimer-simen;
 • silikat;
 • akrilik;
 • silikon.

Plastik simen polimer mempunyai kebolehtelapan wap yang tinggi, ini adalah pilihan "pernafasan" yang dipanggil. Mereka tidak mudah terbakar, pelekat pada asas mineral, pekali lekatan sekurang-kurangnya 1.0 Mpa, tahan fros. Ia digunakan untuk penebat dengan polistirena dan bulu mineral. Dalam penggunaan, mereka adalah ekonomi.

Plastik akrilik kerana asas sintetik agak elastik dan tahan ubah bentuk. Ia digunakan untuk penebat dengan polistirena yang diperluaskan. Mereka tahan kelembapan yang tinggi, menyerap kelembapan sangat lemah walaupun dalam keadaan pemendakan berterusan. Dihasilkan dalam pelbagai warna, selepas pembebasan segera sedia untuk digunakan.

Plastik silikat juga tahan terhadap ubah bentuk, mempunyai kebolehtelapan wap yang tinggi, mempunyai banyak warna pilihan. Plastik silikon tahan terhadap pemendakan, hidrofobik. Permukaan yang dirawat oleh mereka sedikit terkontaminasi. Kualiti ini boleh digunakan apabila menghias rumah-rumah di bandar-bandar perindustrian yang besar.

Di samping komposisi, plaster hiasan mempunyai tekstur yang berbeza. Tekstur itu bergantung pada saiz bijian plaster. Contohnya, "kumbang kulit" invois mempunyai saiz butir 2-3.5 mm, supaya permukaan menyerupai kulit kayu. Plakat mozek mempunyai saiz butiran 0.8-2 mm. Pengisi dalam plakat ini berwarna pasir kuarza atau batu kecil. Apabila plaster itu mengeras, ia menyerupai permukaan kaca.

Kerja penamat hendaklah dilakukan pada suhu tidak lebih rendah daripada +5 C, dan dalam masa 24 jam suhu tidak boleh jatuh di bawah 0C. Ia dilarang untuk memohon plaster dalam angin kuat, di bawah matahari terbuka, di bawah hujan, kerana plaster memerlukan syarat-syarat tertentu untuk pengeringannya, sehingga ia bertahan lebih lama.

Keperluan untuk cat façade adalah serupa dengan keperluan plaster - ketahanan di bawah pengaruh suhu tinggi, rendah, kelembapan, cahaya matahari dan sebagainya. Hayat perkhidmatan enamel di pasaran berdasarkan resin silikon adalah kira-kira 30 tahun, polyurea - lebih daripada 50 tahun. Memilih cat yang betul adalah betul, anda boleh menyimpan banyak lukisan semula berkala.

Penebat haba luaran rumah kayu

Pokok ini dianggap sebagai bahan yang paling mesra alam untuk bangunan rumah, walaupun kini pada dasarnya pembinaan itu hanya dapat dijumpai di sektor swasta. Untuk penebat luar struktur kayu, penebat haba dengan sifat pelindung dan ventilasi digunakan, dan jurang antara kulit luaran dan pemanas disediakan untuk pengudaraan.

Proses pemasangan penebat haba

Penebat haba bangunan kayu terdiri daripada unsur berikut:

 1.       struktur galas kayu;
 2.       lapisan dalaman;
 3.       satu lapisan penghalang wap;
 4.       lapisan pemanas;
 5.      perlindungan angin;
 6.       pelepasan untuk pengudaraan udara;
 7.       lapisan luar.

Sebelum permulaan kerja pada penebat haba rumah, adalah perlu untuk merawat permukaan dinding dengan retardan antiseptik dan kebakaran, penyediaan yang menghalang keradangan. Retak yang sedia ada perlu ditutup, tampal pek atau buih. Kemudian peti dipasang di dinding.

Untuk peti, rasuk kayu diperlukan, yang dibekalkan dengan antiseptik terlebih dahulu untuk mencegah kerosakan. Ketebalan rasuk - 50 mm, lebarnya hendaklah melebihi ketebalan bahan penebat linen. Sebagai contoh, dengan ketebalan bahan penebat haba sebanyak 80 mm, ketebalan rasuk mestilah sekurang-kurangnya 100 mm untuk memastikan jurang udara. Jarak antara bar dibuat mengikut saiz penebat yang dipilih, iaitu, lebar plat. Plat penebat diletakkan di bukaan di antara rasuk, kemudian dilekatkan pada dinding pendukung dengan bantuan sauh.

Penebat wap

Sebelum meletakkan penebat dipasang lapisan penghalang wap. Bahan penghalang wap dipilih mengikut jenis pembinaan dan kaedah pemasangan. Bahan-bahan halangan wap itu sendiri datang dalam bentuk berikut:

 1. aluminium foil dengan lapisan polietilena;
 2. mesh bertetulang polietilena ditutup dengan filem;
 3. kertas kraf dengan salutan polimer;
 4. kertas kraf dengan aluminium foil;
 5. kain polimer dengan laminasi dua belah.

Gunung penghalang wap boleh kedua-dua menegak dan mendatar dari bahagian dalam struktur penebat haba. Pemasangan dilakukan dengan kuku galvanis atau stapler. Lapisan lapisan parabarrier mestilah sempurna dimeteraikan, filem mestilah keseluruhan, jika pergerakan wap air akan dibenarkan, kelembapan akan dikumpulkan di dalam struktur. Jahitan antara sekatan penghalang wap disegel dengan pita khas berdasarkan getah butil. Juga, jalur bahan boleh bertindih.

Seterusnya dalam proses dipasang plat penebat, polistirena atau bulu mineral, ke arah dari bawah ke bawah, pemanas dipasang dengan dowel-cendawan. Penebat dipasang kalis air - membran khas, yang dilampirkan menggunakan stapler pembinaan. Ia boleh menjadi bahan seperti: polimer gabungan, filem kertas kraf, disalut dengan aluminium, kertas kraf dengan impregnasi, tiga lapisan polipropilena. Adalah perlu untuk memerhatikan lokasi bahagian depan dan belakang bahan, jika tidak, mengasingkannya akan menjadi kelembapan transmissive, yang akan menyebabkan kelembapan.

Peringkat akhir adalah penetapan bar 50X50 mm dengan bantuan paku dan lapisan permukaan. Anda boleh berpasir dengan lapisan, panel tepi, panel fasad untuk dipilih. Antara lapisan kalis air dan menghadap, jurang wajib 2-4 cm dibiarkan.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (9 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map