Dua katil dalam satu bilik: satu keperluan atau pilihan bijak?

Bilik tidur klasik

Penduduk negara kita yang sudah terpaksa berurusan dengan penempatan perabot di apartmen standard, dengan sempurna membayangkan bagaimana proses ini menjadi lebih rumit apabila perlu untuk meletakkan dua katil di dalam bilik sekaligus. Tidak kira ruangan mana yang anda bercakap mengenai: bilik kanak-kanak, bilik tidur atau bilik kecil di rumah negara. Saiz perumahan juga tidak memainkan peranan - penciptaan pedalaman seperti itu sentiasa disertai dengan banyak kesulitan. Mari cuba memudahkan tugas dengan mengadaptasi idea-idea praktikal pereka moden.

Kebanyakan pemilik rumah lebih suka katil tradisional, bukan perabot seperti "pengubah" atau sofa. Ini difahami. Pertama, seperti tempat tidur, berkat tilam berkualiti, memungkinkan tidur dengan baik, untuk memulihkan kekuatan selepas hari kerja yang melelahkan. Kedua, waktu diselamatkan kerana tidak perlu membongkar dan memasang sofa tempat tidur setiap hari.

Sekiranya anda perlu melengkapkan sebuah bilik dengan dua katil berasingan, adalah berfaedah untuk menyediakan beberapa perkara penting.

1. Keadaan untuk tinggal di kawasan tidur sepatutnya selesa untuk orang yang menghabiskan masa mereka di sini. Oleh itu, adalah perlu untuk menjaga terlebih dahulu bahawa masing-masing mempunyai tempat perseorangan untuk menyimpan barangan peribadi dan sumber pencahayaan peribadi di sebelah katil.

2. Setiap pengguna perlu bergerak di sekeliling bilik tanpa sebarang kesukaran dan bunyi yang berlebihan. Tempat tidur harus diletakkan sedemikian rupa sehingga sekurang-kurangnya 60 cm ditinggalkan untuk laluan. Ruang ini diperlukan bukan sahaja untuk pergerakan bebas, tetapi juga untuk dapat mengisi tempat tidur setiap hari. Jika terdapat almari dengan pintu gelangsar di sebelah katil, maka titik ini perlu diambil kira - sepatutnya lebih banyak tempat di kawasan tidur.

Selalunya, reka bentuk, yang menyediakan penempatan dua katil, sedang dibangunkan untuk susunan bilik kanak-kanak, bilik tidur dan bilik tetamu. Setiap opsyen mempunyai ciri-ciri sendiri dan bergantung kepada saiz perumahan.

Di tengah-tengah kaedah meletakkan katil di dalam bilik adalah simetri. Premis kediaman, pada masa yang sama sepatutnya menjadi agak luas, kerana ia perlu untuk meletakkan tidak hanya dua meja samping tempat tidur di tempat tidur, tetapi dua sconce serta beberapa kerusi (kerusi). Susunan katil selari adalah yang terbaik untuk bilik tetamu. Pilihan ini membolehkan anda menerima dan tetamu jantina yang sama, dan pasangan.

Jika anda menggunakan kaedah ini untuk meletakkan katil di bilik kanak-kanak yang direka untuk dua remaja perempuan, hasil kerja anda boleh menjadi pedalaman yang sangat bergaya. Untuk merekabentuk premis seperti ini, anda mesti menyimpan pada linen, selimut, cermin dan aksesori lain yang mesti hadir di bilik remaja.

Penyelesaian yang baik adalah susunan sudut katil berdasarkan prinsip "kepala ke kepala." Pilihan ini sesuai untuk bilik kecil, kerana ia menjimatkan ruang yang berguna. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggunakannya hanya apabila meletakkan anak lelaki dan anak lelaki yang terdekat. Perlu diingat bahawa jika pada suatu ketika anda mahu lebih banyak otonomi, maka kepala katil dapat dipindahkan ke arah yang bertentangan.

Dalam kes ini, perabot tidur, seperti dalam versi terdahulu, diletakkan dalam bentuk huruf "G", bagaimanapun, di antara tempat tidur meninggalkan sudut yang boleh digunakan untuk menyimpan semua jenis benda. Ini adalah alternatif yang sesuai untuk meja di tepi katil - anda boleh melengkapkan beberapa rak untuk buku-buku dan perkara-perkara kecil berguna. Bahagian bawah ruang di belakang katil boleh menjadi tempat untuk menyimpan kotak dengan perkara-perkara yang perlu.

Anda boleh "menyesuaikan" dua buah katil dalam satu baris, di sepanjang salah satu dinding. Cara perancangan ini akan menjadi satu-satunya cara untuk pemilik bilik lanjutan. Jika anda memasang septum, loker atau kabinet di antara ranjang, ruang itu akan dibahagikan kepada dua zon berasingan. Sebagai partition asli, anda boleh menggunakan rak terbuka dengan buku atau mainan.

1. Jika saiz bilik tidak membenarkan anda meletakkan perabot tambahan, anda harus memikirkan membeli katil dengan laci terbina dalam. Perabot sedemikian akan berguna untuk menyimpan linen katil, selimut, cadar dan tuala. Laci katil di dalam bilik kanak-kanak juga sangat berguna - mereka mudah untuk main balik permainan.

Dua katil berturut-turut

2. Skrin yang betul dipilih di dalam bilik di mana ia dirancang untuk menempatkan dua tempat tidur, akan membantu membuat langit-langit lebih tinggi. Salutan yang disyorkan dengan corak kecil atau jalur menegak. Teknik ini akan menghindari perasaan ruang sesak. Perlu diingat bahawa warna kertas dinding juga mempengaruhi persepsi visual: terima kasih kepada warna cahaya, bilik akan menjadi lebih luas dan sejuk, warna gelap akan secara visual mengurangkan saiz bilik dan menjadikannya lebih hangat.

Bilik tidur yang luar biasa

3. Apabila membuat pedalaman dengan dua katil, anda harus mengambil serius pilihan tekstil, kerana elemen hiasan ini memainkan peranan yang sangat penting dalam proses menghias bilik. Reka bentuk rupa selesai dan keharmonian akan membantu seprei dan bantal hiasan yang sama.

Bilik tetamu

4. Jika anda bercadang untuk menghiasi pedalaman seperti lampu meja, karpet di tepi katil, pasu atau lukisan, anda perlu membeli sepasang aksesori.

Dalaman bilik tidur yang terang

5. Apabila tempat tidur terletak di sepanjang satu dinding, ia bernilai menggunakan set modular. Reka bentuk ini membolehkan anda menggabungkan katil dengan kabinet, rak atau kekaki. Terima kasih kepada kawasan tidurnya akan melihat rupa yang lengkap dan bergaya. Di samping itu, tempat penyimpanan yang mudah terdapat di dalam bilik.

Interior Bilik Tidur Bergaya

Ada kemungkinan bahawa selepas menyelesaikan semua kerja pada reka bentuk bilik dengan dua katil, anda akan terkejut dengan perubahan yang telah berlaku di dalamnya. Daripada ruang yang membosankan menyerupai bilik hotel standard, anda akan mempunyai bilik yang selesa, bergaya dan sangat berfungsi yang direka untuk dua orang.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (5 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

97 − = 87

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map