Kerusi komputer di pedalaman moden

Kerusi komputer yang terang

Komputer begitu tertanam dalam kehidupan kita yang bukan sahaja pejabat, tetapi juga rumah dalaman telah menjadi sebahagian besarnya dibentuk di sekitar pelbagai alat dan alat teknikal. Kehadiran beberapa komputer (atau analog mereka) dalam keluarga Rusia telah menjadi biasa. Dalam keadaan sedemikian, atribut yang diperlukan untuk bekerja dengan komputer memerlukan pendekatan yang sangat berhati-hati untuk pemilihan. Jika kita bercakap mengenai pilihan perabot yang diperlukan untuk mewujudkan tempat kerja di pejabat, hotel ini jarang terlibat dalam pembelian peranti tertentu, tetapi tanggungjawab untuk pemilihan perabot untuk digunakan di rumah terletak sepenuhnya di rumah tuan rumah. Dalam artikel ini, kita akan bercakap mengenai cara memilih kerusi komputer yang betul, yang bukan hanya sesuai dengan prinsip asas ergonomik, tetapi juga secara organik sesuai dengan bidang yang ada.

Sepasang tempat duduk moden untuk tempat kerja

Peralatan bilik

Kriteria utama untuk memilih kerusi komputer untuk digunakan di rumah ialah tempoh penggunaan peranti teknikal. Seseorang menghabiskan masa di monitor setengah jam sehari, menyemak e-mel sebelum tidur, dan lain-lain - bekerja sepenuh masa sebagai freelancer. Jelas, tahap keperluan yang dikenakan ke atas subjek perabot, dalam kedua-dua kes akan berbeza. Mari kita lihat lebih dekat penggunaan model kerusi komputer tertentu dari segi jumlah masa yang dihabiskan.

Pasangan asal

Belajar di bilik tidur

Dengan pelapis berwarna putih salji

Beban minimum

Jika anda merancang untuk membeli kerusi roda untuk rumah tangga yang menghabiskan kurang dari satu atau dua jam sehari di komputer, maka keperluan untuk sebidang perabot itu akan menjadi rendah. Untuk menyemak mel atau masa yang singkat untuk duduk di sots.setyah cukup dan kerusi mudah dengan backrest atau kerusi kecil, selaras dengan seluruh perabot kerusi.

Reka bentuk moden

1

Memutar kerusi

Kerusi berlengan dengan pelapis yang cerah

Untuk beban yang minimum, kerusi pejabat yang biasa dengan pilihan dan tetapan yang minimum atau hanya model "chipandale" yang berguna cukup sesuai. Apabila memilih perabot seperti ini, anda boleh memberi perhatian yang tinggi terhadap reka bentuk untuk mewujudkan suasana yang harmoni di dalam bilik.

Penyelesaian konstruktif asal

Kerusi berlengan tanpa pilihan pelarasan

Penyelesaian Ringkas

Tempoh purata kerja di komputer

Sekiranya seseorang menghabiskan komputernya dari dua hingga lima jam sehari dalam agregat, maka set kriteria minimum untuk memilih perabot tidak boleh dielakkan. Kerusi untuk beban sederhana (mengikut tempoh penggunaan) harus mempunyai tetapan berikut:

 • pelarasan ketinggian kerusi dan backrest;
 • kemungkinan perubahan sudut kecenderungan belakang;
 • keupayaan untuk menyesuaikan kedalaman tempat duduk;
 • mudah alih keseluruhan struktur.

Model yang selesa dan ergonomik

Penyelesaian klasik

Ergonomi dan gaya

Jelas sekali, kerusi untuk orang yang menjalankan meja komputer selama 3-4 jam sehari (ia tidak kira - ia berfungsi atau terlibat dalam perkara-perkara lain, melihat skrin), mesti mudah alih, dilengkapi dengan roda.

Belajar di ruang tamu

Workstation untuk dua

Kerusi berlengan kecil yang selesa

Di kerusi untuk panjang beban purata, backrest harus mempunyai bentuk ortopedik, iaitu. ulangi selekoh tulang belakang. Secara visual, punggung ini mudah ditentukan - di kawasan pinggang, reka bentuk sangat sesuai dengan badan, memberikan sokongan maksimum, "memunggah" otot-otot tulang belakang.

Kerusi berlengan untuk kerja yang berterusan

Sepasang kerusi ergonomik

Dalam nada salji putih

Kebanyakan model moden dengan unsur-unsur ortopedik digunakan upholsteri kerusi rehat - pada kerangka tegar ditegangkan kain teknikal (atau pengganti), dan di rantau ini lumbar, jalur sokongan tambahan.

Sepasang model salji putih

Selekoh ergonomik

Bingkai pengudaraan

Tempat kerja sepenuh masa di rumah

Jika anda menghabiskan lebih daripada lima jam sehari di komputer, iaitu. tempat kerja untuk anda adalah seperti dalam erti kata literal, maka pelarasan yang biasa untuk ketinggian tempat duduk dan sandaran tidak akan berfungsi. Tingkat keselesaan dan ergonomik tinggi kerusi komputer sedemikian menyiratkan perubahan kedudukan segerak bergantung pada kedudukan orang yang duduk. Kerusi yang selesa, selamat dan selesa hendaklah "menyesuaikan" kepada anda. Selalunya model itu dilengkapi dengan lengan tangan dan juga tempat duduk kaki.

Kerusi untuk pejabat rumah

Beberapa pekerjaan

Kerusi ergonomik

Jualan terdapat model yang dipertingkatkan yang dapat menyesuaikan diri sepenuhnya dengan ciri-ciri selekoh manusia. Bagi orang yang menderita penyakit ini atau penyakit tulang belakang lain, kos kerusi ergonomik yang tinggi tidak akan mengganggu susunan tempat kerja yang ideal di rumah.

Dalaman kabinet

Kerusi berlengan dengan banyak pilihan

Pejabat moden

Pilihan kerusi untuk digunakan sebagai elemen tempat kerja dipengaruhi oleh lokasi langsungnya. Adakah kerusi itu berdiri di pejabat atau di dalam bilik tidur, bilik kanak-kanak atau di ruang utilitarian? Lokasi dislokasi akan memberi kesan tidak hanya kepada pilihan reka bentuk item pemberian, tetapi juga warna, penyelesaian textural dari pelapis, gaya dan bahan pelaksanaan unsur-unsur utama.

Kabinet dalam nada beige

Kerusi berlengan gelap di pejabat terang

Stesen kerja terbina dalam

Secara berasingan, saya ingin menyebut yang terakhir, tetapi tidak kurang penting, kriteria untuk memilih kerusi untuk menyelesaikan tempat kerja di rumah - jumlah isi rumah yang akan bekerja di komputer. Jika kerusi digunakan oleh dua atau lebih orang, pilihan untuk menyesuaikan tempat duduk dan sandaran adalah prasyarat.

Kerusi komputer yang terang

Reka bentuk moden

Kabinet dengan sentuhan mewah

Pelbagai kerusi, reka bentuk dan surat-menyurat di bahagian dalam bilik

Memandangkan tidak berhenti kepentingan dalam kerusi komputer membeli, pengilang-pengilang sentiasa mengembangkan rangkaian model, menawarkan kita pelbagai bukan sahaja dalam penyelesaian warna dan tekstur, jumlah pilihan dan ciri-ciri struktur, tetapi juga keaslian pelaksanaan.

Kerusi berlengan untuk bengkel rumah

Kerusi dengan pelapis putih

Salah satu model yang paling popular, dengan jelas menunjukkan kehormatan pedalaman, adalah model dengan upholsteri kulit. Di dalam bilik yang berasingan, dilengkapi di bawah kabinet atau di ruang tamu dengan ruang kerja, kerusi kulit kelihatan mewah, membawa reka bentuk bilik nota keselesaan dan bergaya. Sering kali, kerusi komputer seperti ini sangat mengagumkan dalam saiz, dilengkapi dengan sandaran tangan dan headrest (sesetengah model mempunyai tapak kaki tambahan yang boleh ditanggalkan).

Kerusi kulit mewah

Kabinet dengan nada abu-abu

Di kawasan kerja yang luas

Kayu dan kulit di bahagian dalam kabinet

Kursi tangan yang akan menjadi sebahagian daripada perabot untuk bilik kanak-kanak bukan sahaja menjadi ergonomik, tetapi juga praktikal. Melaraskan ketinggian backrest dan tempat duduk adalah wajib. Tetapi ia juga perlu untuk tidak melupakan keperluan untuk upholsteri - kain hygroscopic, bernafas dan cepat menyerap kelembapan. Pelbagai penyelesaian yang cerah, asli dan ringkas menarik dalam reka bentuk tekstil kerusi komputer untuk bilik kanak-kanak sangat luas.

Kerusi berlengan di bilik remaja

Kerusi berlengan untuk bilik tidur seorang gadis

Kerusi berlengan dengan kerusi dan punggung plastik kelihatan bergaya dan moden, tetapi hanya sesuai untuk penginapan singkat di meja. Model sedemikian, sebagai peraturan, hanya mempunyai pilihan menyesuaikan untuk ketinggian kerusi.

Kerusi plastik telus

Kerusi berlengan dengan kerusi plastik

Model-model dengan reka bentuk "mesh" belakang dan tempat duduk membolehkan reka bentuk untuk mengalami pengalihan udara maksimum, yang tidak boleh tetapi bermanfaat untuk prestasi kerusi.

Kerusi-kerusi dengan kerusi yang berventilasi dan backrests

Reka bentuk asal dan praktikal

Reka bentuk yang terang dan luar biasa

Lama berlalu adalah hari-hari apabila dijual anda boleh mencari kerusi komputer, yang dilakukan dalam gaya pejabat yang dipanggil. Pengilang sedar bahawa melengkapkan komputer dengan rumah yang dihiasi dengan gaya yang sama sekali tidak dapat dielakkan, dan menghasilkan pelbagai model menjadi keutamaan. Pada masa ini, tidak ada kesukaran untuk mencari kerusi komputer yang sesuai secara organik ke dalam gaya klasik menghias bilik atau mana-mana variasi gaya negara.

Gaya negara

Dan akhirnya

Beberapa tip untuk memilih kerusi untuk melengkapkan tempat kerja. Di samping keperluan yang disebutkan sebelumnya untuk ergonomik kerusi itu, berada di kedai perabot di hadapan pelbagai model, perlu diingat beberapa peraturan mudah:

 • kerusi harus mempunyai upholsteri hygroscopic sempurna menyerap kelembapan dan tidak membenarkan tubuh manusia melekat pada permukaan kerusi itu, walaupun dalam keadaan cuaca panas (untuk bilik kanak-kanak, pakar mengesyorkan membeli perlindungan secara berasingan tekstil untuk belakang dan tempat duduk kerusi komputer yang bukan sahaja kelihatan asal dan bergaya, tetapi juga mudah untuk dipadamkan di rumah);
 • penahan kepala hanya boleh menyokong kepala ringan, tanpa menegangkan otot leher (lebih baik untuk memeriksa pilihan ini secara peribadi);
 • Armrests sepatutnya mempunyai pelarasan ketinggian dan penyebaran;
 • di belakang kerusi yang anda boleh rasakan dan bahkan melihat pengental khusus dan band khas, yang direka untuk menyebarkan secara merata beban pada tulang belakang, meregangkan otot;
 • tempat duduk juga dapat dilihat penebalan - di tepi. Ini dilakukan supaya orang yang duduk di kerusi itu tidak tergesa-gesa;
 • terima kasih kepada pengedaran ergonomik pengisi di kerusi dan backrest, pada beban otot dikurangkan, dengan itu tidak ada mencubit saluran darah di kaki, sering memprovokasi pelbagai penyakit vaskular;
 • sesetengah model dilengkapi dengan tukang urut terbina dalam atau mekanisme yang mampu meniru kerusi goyang;
 • adalah jelas bahawa penyesuaian kedudukan kerusi dan tempat duduk belakang yang berbeza di tempat duduk moden adalah mustahil tanpa operasi mekanisme khas (chuck pneumatik atau lif gas), operasi peranti ini juga harus diperiksa dalam amalan;
 • Sebelum membeli, pastikan untuk menentukan berat maksimum untuk model kerusi tertentu.

Kerusi berlengan gelap di dalam bilik dengan perabot yang cerah

Kerusi berlengan cahaya di bilik gabungan

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

8 + 2 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map