Sudut sofa di pedalaman moden

Sebuah sofa sudut yang luas untuk ruang tamu moden

Keinginan untuk memaksimumkan penggunaan ruang tempat tinggal dan persekitaran diri dan keluarganya dengan keadaan yang selesa membawa kepada peningkatan populariti elemen perabot seperti sofa sudut. Praktikal, selesa, estetika dan pada masa yang sama sangat luas, sofa sudut telah lama menjadi komponen penting dalam pedalaman moden. Adalah sukar untuk memaksimumkan kepentingan menggunakan sofa pengubahsuaian jenis ini di bilik-bilik di kawasan kecil, di mana setiap sentimeter dikira. Peranan yang sama pentingnya sofa pengubahsuaian sudut dilakukan di ruang tamu yang terletak di dapur gabungan dan ruang makan dengan pelan terbuka. Dengan bantuan potongan-potongan sudut perabot kerusi rehat anda boleh zonirovat yang paling efektif sektor ruang tamu.

Sofa sudut putih

Ruang tamu dalam warna-warna cerah

Jika ruang tamu anda adalah ruang yang sederhana, sofa sudut akan menjadi pilihan terbaik untuk menganjurkan kawasan rekreasi. Sofa pengubahsuaian sudut mengandungi lebih banyak tempat duduk daripada rakan-rakannya yang "biasa". Pada masa yang sama sofa dalam bentuk huruf "G" memakan sedikit ruang daripada sofa biasa dan dua kerusi-kerusi berlengan, yang boleh duduk dengan jumlah ahli keluarga yang duduk atau tetamu yang sama.

Perabot perabot berwarna beige light

Upholstery kelabu gelap untuk sofa besar

Ruang tamu di nada beige

Jika dapur anda, bilik makan dan ruang tamu terletak di bilik yang sama, diatur pada prinsip sebuah studio pelan terbuka, maka sofa sudut akan membantu mewujudkan ruang bersyarat bersyarat ke dalam zon.

Sofa penjuru di ruang tamu yang digabungkan

1

Dalam ruang pelan terbuka

Ia tidak diperlukan untuk menstabilkan kelebihan sofa pengubahsuaian sudut:

 • keupayaan tinggi yang jelas;
 • keupayaan untuk menyediakan bilangan kerusi maksimum yang mungkin di dalam bilik dengan jumlah minimum ruang yang berguna;
 • kemungkinan transformasi - perubahan pantas dalam persekitaran dan kaedah pengezonan bilik;
 • dalam kebanyakan model sofa di sudut terdapat rongga dalaman yang boleh digunakan sebagai sistem penyimpanan;
 • banyak sofa pengubahsuaian sudut mempunyai mekanisme untuk membuka (gelongsor), membolehkan untuk mengubah perabot ke tempat tidur;
 • banyak pilihan reka bentuk, bahan upholstery dan penyelesaian warna, membolehkan sofa sudut untuk mengintegrasikan dengan lancar ke dalam bilik dengan hiasan dalaman yang mana pun.

Dalam warna pastel

Sofa terang dengan bantal cerah

Di samping itu, sofa sudut mempunyai salah satu kebolehan yang paling penting - untuk menduduki paling popular dari segi lokasi perabot - sudut-sudut bilik berhampiran bukaan tingkap. Dalam apa yang dipanggil "zon mati", mungkin, hanya sofa dengan bentuk berbentuk L kelihatan secara organik dan menggunakan ruang yang sedia ada secara rasional.

Reka bentuk yang berbeza

Penggunaan rasional kawasan tersebut

Sudut sofa oleh tingkap

Kriteria untuk memilih bentuk sofa

Sebelum merosakkan diri ke dalam kedai dan memilih model sofa kegemaran anda, anda perlu menjawab beberapa soalan untuk diri anda sendiri supaya membeli perabot yang penting (dan tidak murah) itu tidak hanya berlaku untuk alasan estetik:

 • apa saiz sofa (pelbagai kedai perabot moden sangat luas, konsep saiz "standard" untuk banyak pengeluar tidak wujud, pengukuran yang tepat dari ruang di mana sofa akan dipasang diperlukan);
 • sama ada sofa akan berdiri di sudut atau ruang zonirovat di tengah (ini bergantung kepada bentuk, saiz, konfigurasi sekeping perabot), sama ada ia akan dipindahkan ke dinding dengan tingkap (ini menentukan pilihan ketinggian belakang);
 • Ialah penggunaan sudut sofa yang dirancang sebagai tempat tidur setiap hari, kadang-kadang dilupakan semalaman dan organisasi atau ciri-ciri ini mungkin tidak tersedia di semua (bergantung kepada pilihan mekanisme lipatan, perkakasan berkualiti, dan dengan itu kos model);
 • ciri bilik, yang akan menjadi pengubahsuaian sudut sofa (kerana ia boleh menjadi satu bahagian penting dalam bukan sahaja hidup, tetapi juga dapur, ruang makan, pejabat, bilik kanak-kanak, anjung atau teres luaran - bergantung kepada pilihan model yang mengikut kaedah pembuatan, bahan upholsteri, gaya prestasi)
 • gaya menghias bilik, di mana ia dirancang untuk mengintegrasikan sofa;
 • kehadiran anak-anak kecil, haiwan peliharaan (dalam banyak aspek menentukan pilihan bahan pelapis dan keupayaannya untuk membersihkan bersih atau mengeluarkan penutup untuk mencuci)
 • belanjawan untuk membeli.

Kompleks sofa

Sofa coklat gelap

Malah apabila anda mampu untuk menjawab semua soalan-soalan ini dan jelas tentang model sofa, yang akan menjadi tidak hanya sekeping praktikal perabot di rumah anda, tetapi hiasan, ia adalah penting untuk memilih produk yang tepat yang dipanggil "hidup". Beberapa melihat model kedai dalam talian yang anda mahu dan memastikan saiz, warna dan jenis mekanisme lipatan (jika ada) ia sesuai dengan anda. Sebelum membeli, pastikan sofa ini sesuai untuk anda dalam semua varian dan konfigurasi - bahawa ia adalah mudah untuk duduk dan berbaring, jika perlu, dengan mekanisme lipatan yang boleh mengendalikan bukan sahaja pemilik rumah, tetapi juga ahli keluarga yang lain. Sofa dibeli tidak selama satu tahun dan bertanggungjawab untuk susunan rumah tangga yang selesa dan tetamu mereka di kawasan rekreasi di ruang tamu. Itulah sebabnya peranti itu mesti diperiksa dalam semua jawatan yang mungkin dan memastikan prestasi kualiti semua elemen.

Sofa padat tetapi luas

Nada berwarna ungu

Sofa untuk ruang tamu dengan perapian

Sebaik sahaja anda telah menentukan saiz pemerolehan masa depan anda dengan jelas, anda perlu membuat keputusan - apa bahan penutup sofa anda. Dalam banyak aspek, pilihan bergantung kepada gaya hidup keluarga anda - bolehkah anak-anak makan tengahari semasa duduk di sofa di ruang tamu? Atau mungkin seekor hewan peliharaan boleh masuk ke dalam kamar dengan kaki kotor dan menetap di perabot? Jika sofa sudut anda sering tercemar, maka kain pelapis yang ringan dan mahal yang hanya boleh dibersihkan kering bukanlah pilihan anda.

Sofa sudut yang luas dan luas

Palet neutral

Cara paling mudah ialah menjaga perabot kerusi berlapis dengan upholsteri yang diperbuat daripada kulit semula jadi atau buatan. Tetapi bahan semulajadi sangat mahal, dan analog tiruan tidak dapat "bernafas" - akibatnya, dalam cuaca sejuk di sofa seperti itu sejuk, dan dalam cuaca panas ia "basah". Selesaikan masalah ini dengan bantuan tanjung, seprai. Tetapi banyak pembeli hanya tidak suka bunyi yang pasti menemani penggunaan perabot kerusi dengan pelapis kulit. Sofa penjuru dengan pelapis kulit juga tidak sesuai untuk mereka yang merancang untuk menggunakan perabot ini seringkali sebagai tempat tidur - katil akan meluncur di atas permukaan perabot.

Sofa dengan pelapis kulit

Sofa dengan pelapis kulit

Jika anda memilih upholsteri kain untuk ruang tamu yang terletak di sebuah apartmen atau rumah dengan anak-anak kecil, maka memberi keutamaan kepada model dengan sarung kain yang boleh ditanggalkan. Biasanya, kes-kes ini boleh dibasuh dalam mesin basuh dalam mod basuh halus. Pilihan optimum palet warna - hampir semua warna kelabu. Sudut sudut kelabu gelap adalah perabot serba guna yang serba boleh yang tidak hanya sesuai dengan gaya moden dalam menghias bilik, tetapi ia tidak akan memberi anda masalah dengan pembersihan kekal permukaan upholsteri.

Sofa dengan kelabu

Model Universal

Model itu

Model sofa padat

Sofa sudut sentiasa mempunyai dimensi yang lebih besar daripada rakan sekerja "biasa" dan tidak dapat dielakkan menjadi elemen utama dalam pedalaman. Jika sofa berbentuk L anda juga mempunyai upholsteri yang terang, maka peranan pusat koordinasi bilik itu terjamin. Dalam persekitaran skema warna neutral (hiasan dinding dalam pastel, warna cahaya), sofa yang berwarna-warni akan kelihatan sangat menarik.

Sofa dengan upholsteri yang cerah

Sofa sudut yang berwarna-warni

Penyelesaian warna asal

Selain dimensi sofa, kualiti luarannya, komposisi pengisi dan bahan pelapis, model mungkin berbeza dalam konfigurasi. Sofa boleh mempunyai sisi yang sama dari "sudut", dan boleh diwakili dalam bentuk huruf "G", di mana satu dan sisi jauh lebih pendek daripada yang lain. Di samping itu, terdapat model yang dikumpulkan mengikut jenis komposisi modular. Anda menentukan sisi mana dan berapa modul yang akan anda letakkan. Peluang seperti itu sangat mudah untuk mengubah tata letak ruang tamu, fleksibiliti reka bentuk. Bergantung pada jenis rehat (perhimpunan keluarga, menonton filem atau menerima sebilangan besar tetamu), modul boleh terletak dalam konfigurasi yang berlainan.

Interior dalam nada kelabu

Kawasan lembut yang besar

Sofa dari modul

Selalunya lengkap dengan sofa sudut anda boleh membeli sebuah puak kecil yang diperbuat daripada bahan yang sama dan mempunyai ketinggian dan gaya pelaksanaan yang sama sebagai perabot asas. Mobiliti modul ini memungkinkan untuk membentuk pelbagai variasi lokasi zon rehat yang lembut, bergantung kepada keadaan.

Model asal

Sofa dengan lembut

Ruang tamu dengan nada putih

Sofa putih yang besar

Salah satu soalan yang perlu anda selesaikan sebelum memilih model sofa sofa yang sesuai, menyangkut ketinggian tempat duduk dan tempat tidur yang berkaitan dengan lantai dan kehadiran kaki dari perabot. Apabila menghias bilik lukisan dalam gaya oriental (Jepun, India, dll.), Paling kerap, perabot yang agak rendah digunakan, tanpa kaki. Terdapat juga peraturan yang tidak jelas mengenai membeli katil dan sofa bergantung pada usia pemilik kediaman - yang lebih tua orang itu, semakin tinggi tahap permukaan untuk tidur atau berehat sehubungan dengan seks. Orang tua akan merasa sukar untuk memanjat dari lubuk sofa "lembut di atas lantai" yang dikebumikan.

Sofa untuk seluruh bilik

Jarum pelangi cahaya

Sofa dan meja 2 dalam 1

Tidak kurang perhatian adalah layak untuk memilih ketinggian dan konfigurasi belakang sofa. Dalam kes ini, dipandu oleh pertumbuhan anda. Sebaiknya, apabila berbaring di atas sofa, punggung anda perlu berasa santai, selesa, iaitu Bahagian belakang harus mempunyai rentang lumbar yang jelas, dan kepala harus terletak bebas di atas bagian atas struktur. Pada masa ini, penjualan banyak model sofa sudut dengan sudut backrest laras (sekurang-kurangnya dua pilihan sentiasa hadir - sudut separuh daripada 90 darjah ke posisi duduk dan pada sudut 45 darjah ke kedudukan berbaring dalam filem, sebagai contoh, atau membaca buku-buku).

Di ruang tamu yang cerah

Sofa kelabu dengan bantal cerah

Ia juga perlu memutuskan sama ada sofa sudut anda akan dilengkapi dengan lengan lengan atau sekurang-kurangnya salah satu elemen sokongan ini. Ia semua bergantung pada keutamaan anda dan kesesuaian pelbagai jenis kedai untuk harapan untuk integrasi harmoni ke dalam ruang tamu atau sofa sudut lain. Di satu pihak, lengan tangan berfungsi sebagai sokongan yang sangat baik untuk tangan dan kadang-kadang memainkan peranan countertops, tetapi sebaliknya, mereka adalah penahan apabila ahli rumah tangga duduk atau tetamu rumah.

Sudut sofa dengan lengan

Sofa untuk mana-mana bahagian dalam

Upholstery sofa kelabu-biru

Satu lagi versi sofa besar, yang sukar dipanggil sudut kerana kekurangan sudut sangat dalam bentuk pelaksanaannya. Model separa bulat kelihatan asli, bergaya dan luar biasa. Tetapi sofa seperti ini hanya sesuai untuk bilik yang cukup luas dan tidak boleh digunakan sebagai tempat tidur.

Asal separa pekeliling

Model yang luar biasa dengan bentuk separuh bulatan

Kawasan rekreasi yang luar biasa

Sofa mini untuk bilik tidur

Reka bentuk asal untuk

Contoh-contoh penggunaan sofa di bilik dengan fungsi yang berlainan

Kawasan hidup di kawasan pelan terbuka

Untuk mengaturkan persekitaran yang paling selesa di ruang rekreasi ruang tamu, yang terletak di bilik studio, sofa sudut sesuai dengan perabot tidak seperti perabot lain. Maksimum bilangan tempat duduk, perkiraan padat walaupun di dalam bilik saiz sederhana, penampilan estetika dan zoning jelas segmen fungsian dalam ruang pelan terbuka adalah kelebihan yang kebanyakan pereka dan pelanggan mereka memilih sofa pengubahsuaian sudut.

Sofa sebagai cara pengezonan

Sofa penjuru untuk ruang tamu gabungan

Peruntukan ruang tamu dengan perabot

Di dalam bilik yang bersaiz kecil, di mana setiap sentimeter persegi ruang berguna di dalam akaun, kemungkinan memasang sepotong perabot oleh tingkap adalah bahagian penting tata letak ruang. Oleh kerana backrest rendah, banyak model sofa sudut boleh dipasang satu sisi ke tingkap, sementara tidak menahan bilik dalam jumlah cahaya matahari.

Sofa di sudut bilik

Sofa dengan upholsteri biru gelap

Dapur dan ruang makan dengan sofa di pedalaman

Sebuah sofa sudut kecil, terletak di ruang makan, di negara kita biasanya dipanggil sudut dapur. Ini agak lapang, padat menduduki sudut bilik dengan peranti lembut. Selalunya di dalam sudut ini terdapat rongga berkhidmat sebagai sistem penyimpanan, yang sangat mudah untuk sebuah bilik di mana ia perlu untuk membuat sejumlah besar perkakas dapur, perkakas rumah dan pelbagai peralatan.

Sudut Dapur

Sudut sofa di ruang makan

Sudut sofa di dapur

Sofa penjuru di ruang makan kelihatan organik, memberikan pemilik peluang untuk menampung sejumlah besar orang yang duduk di meja makan (mudah untuk menerima tetamu). Bergantung pada pilihan gaya reka bentuk ruang tamu, anda boleh mencari reka bentuk sudut dengan sofa yang agak sempit. Tetapi adalah penting untuk memahami bahawa lokasi rumah tangga dan tetamu di kawasan yang lembut, di meja makan, boleh menyebabkan penyerapan lebih banyak makanan daripada yang diperlukan. Pakar pemakanan mengesyorkan menggunakan sebanyak mungkin kerusi keras di ruang makan. Tetapi untuk tuan rumah mesra Rusia, yang suka pesta-pesta yang panjang, suasana kantin seperti itu adalah pilihan terbaik.

Sudut sofa di ruang makan

Sudut sofa di ruang makan

Ketat di sudut bilik

Sofa penjuru di ruang dapur-ruang makan

Pertubuhan tempat berehat di beranda, teres dan di halaman rumah persendirian

Sofa sudut kecil boleh menjadi penyelesaian yang berkesan untuk menganjurkan kawasan rehat di beranda kecil atau teres tertutup. Walaupun di loggia atau balkoni kaca (lebih banyak saiz standard), anda boleh mengaturkan tempat yang selesa dan selesa untuk perhimpunan dengan pemandangan bandar atau desa yang sangat baik.

Di beranda kecil

Di beranda luas dan cerah

Sofa dengan pelapis velor

Di sudut beranda terang

Di teres kaca

Sofa penjuru rotan rotan dengan tempat duduk lembut dan bantal di belakang sering di atasnya membentuk asas kawasan berehat di teres terbuka, platform dan teres di kawasan tempatan. Di sofa ini dan sesuai dengan keluarga besar, dan beberapa tetamu. Akibatnya, pemiliknya selesa untuk mengatur pihak dengan barbeku di taman mereka atau untuk kegunaannya untuk membuka teres, walaupun dalam kediaman bandar. Kerusi penjuru yang digunakan di jalan boleh dibuat dari kayu, logam dan juga konkrit. Perkara utama ialah bahagian lembut perabot taman dengan mudah dikeluarkan dari bingkai sofa.

Sudut sofa rotan dengan bantal

Kawasan rekreasi di jalanan

Sudut kawasan duduk di bawah kanopi

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

11 − = 4

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map