Perlindungan tapak

tangga batu di laman web ini

Peringkat terakhir kerja lanskap adalah penanaman tanaman hijau. Selepas menanam tumbuhan, tapak memperoleh bentuk yang lengkap dan lengkap. Landskap bukan sahaja membentuk rupa seni bina dan artistik laman web ini, tetapi juga meningkatkan iklim mikroklamasinya, melindungi wilayah dari habuk, membantu membahagikan ruang ke dalam zon.

Adalah adat untuk membezakan dua jenis landskap: menegak dan mendatar. Dengan bantuan menegak anda boleh melindungi wilayah dari matahari, menghiasi dinding atau menyamar objek yang tidak diingini. Dan landskap mendatar akan membantu untuk mengenal pasti kawasan di laman web ini.

Untuk membuat komposisi yang indah di laman web ini, yang akan terus menggembirakan kecantikannya untuk masa yang lama, adalah perlu untuk mendekati berkebun dengan cekap. Apabila memilih tumbuh-tumbuhan dan tapak penanaman, beberapa faktor penting perlu dipertimbangkan:

  1. keadaan iklim: pilihan ideal adalah untuk menjalankan analisis makmal tanah dan iklim di tapak. Mempunyai hasil analisis sedemikian, adalah mudah untuk mencari spesies tumbuhan yang sesuai yang dengan mudah akan menjadi root dan tidak memerlukan penjagaan tambahan khas. Sebaliknya, jika dikehendaki, anda boleh menanam tumbuh-tumbuhan di rumah hijau dan rumah hijau, mewujudkannya untuk iklim mikro khusus. Sekiranya tidak mungkin untuk melakukan analisis, anda boleh membuat pemerhatian: tumbuhan yang telah lama tumbuh di tapak ini, berapa banyak kawasan yang diterangi pada siang hari, dan berapa cepat tanah mengering selepas hujan.
  2. bantuan: jalan taman, penanaman tumbuhan, reka bentuk seni diletakkan bergantung pada faktor ini. Contohnya, badan air disusun di bahagian paling bawah tapak, dan bukit Alpine - paling tinggi. Plot dengan cerun boleh dimeriahkan dengan teres pelbagai peringkat dan dinding hiasan. Penanaman tumbuhan juga bergantung kepada pelepasan: penting untuk mengambil kira tempat-tempat yang cerah dan rindang. Tumbuh-tumbuhan yang menyayangi matahari perlu ditanam pada titik tertinggi, dan tumbuh-tumbuhan yang menyayangi naungan - pada titik terendah. Juga apabila menanam tumbuh-tumbuhan harus mengambil kira pengagihan kelembapan di tapak tidak sekata.
  3. dimensi: dengan mengambil kira faktor ini, anda harus memilih saiz struktur dan tumbuhan hiasan. Struktur padat, taman bunga, semak dan pokok akan sesuai dengan plot kecil.

Wilayah luas membolehkan anda mempunyai komposisi bersaiz besar.

Bagi kawasan kecil, lebih baik memilih palet warna terhad. Penyelesaian yang ideal ialah memilih warna utama dan pelengkapnya dengan dua atau tiga warna. Di kawasan yang luas, pelbagai warna boleh diperluaskan.

  1. lokasi bangunan dan komunikasi: faktor ini mempengaruhi pilihan tumbuhan. Sebagai contoh, pokok-pokok tinggi tidak ditanam berhampiran dinding dan komunikasi, dan jika anda ingin menyamarkannya, anda boleh menggunakan tanaman memanjat.
  2. Keperluan pemilik: contohnya, keluarga dengan anak kecil harus memilih reka bentuk tapak dengan rumput yang besar, yang sesuai untuk permainan aktif atau pengaturan laman web. Dengan adanya alahan pada seseorang dari ahli keluarga, tumbuh-tumbuhan berbunga harus dipilih dengan sangat hati-hati.

Menanam semak dan pokok. Selepas memilih tumbuhan yang sesuai, anda harus mempertimbangkan lokasi mereka di laman web ini. Pokok dan pokok renek boleh diletakkan di bahagian dalam dan luar tapak.

Dengan bantuan pokok, adalah baik untuk membuat kawasan rendang, dan semak-semak akan kelihatan dengan berkesan sebagai penanda sempadan yang nyata atau bersyarat di tapak atau sebagai sebahagian daripada taman bunga.

Kawasan yang paling luas untuk penerbangan fantasi adalah susunan katil bunga. Tumbuhan untuk taman bunga, sebagai peraturan, dipilih dengan mengambil kira masa berbunga. Ini adalah perlu untuk tumbuh-tumbuhan berbunga untuk menggembirakan mata dari awal musim bunga hingga lewat musim luruh.

Satu lagi kriteria untuk memilih tumbuhan adalah skema warna. Pilih tumbuh-tumbuhan sedemikian rupa sehingga mereka bukan sahaja mengharmonikan satu sama lain, tetapi juga sesuai dengan komposisi keseluruhan tapak.

1

Menanam bunga lebih baik ketinggian: yang paling tinggi, dan lebih rendah - lebih dekat.

Bentuk taman bunga boleh berbeza, ia boleh mengikat kolam, jalan taman, kawasan rekreasi, atau wujud sebagai unsur yang berasingan dalam landskap.

Lanskap menegak adalah cara yang mudah dan berkesan untuk membuat komposisi hijau yang unik di laman web ini. Lindung nilai akan menyembunyikan wilayah dari pandangan luar dan akan menjadi hiasan yang sangat baik di laman web ini.

birch berhampiran rumah

Dengan bantuan landskap menegak, anda boleh menghiasi dinding, gerbang dan objek seni dan seni bina yang lain.

Kaedah landskap ini termasuk penanaman tumbuhan mendaki dan pemasangan periuk bunga dan pot bunga.

Peringkat akhir landskap adalah menanam atau meletakkan rumput. Rumput mewujudkan keharmonian dan menyatukan komposisi tapak menjadi keseluruhan tunggal.

Terdapat banyak jenis rumput rumput, pilihannya bergantung kepada sifat tanah dan tujuan rumput.

Lawns untuk kawasan tempatan dibahagikan kepada:

  1. Parterre (yang paling "hiasan" jenis rumput). Ia berbeza dalam tekstur sutera, warna zamrud terang, tetapi memerlukan penjagaan yang berhati-hati dan hanya sesuai untuk tujuan hiasan);
  2. taman - taman (jenis rumput yang paling popular, dengan petunjuk luaran yang baik agak tahan untuk menginjak-injak);
  3. Mauritanian (rumput ini tumbuh-tumbuhan berbunga motley, menghasilkan kesan padang rumput liar. Rumput semacam ini jatuh cinta dengan banyak penampilan yang cantik dan kemudahan penjagaannya);
  4. Sukan (bertahan dengan beban mekanikal yang tinggi, tetapi oleh penunjuk luaran kalah kepada jenis hiasan).

Taman berbatu kelihatan sangat mengesankan dan mencipta suasana yang harmoni, nyaman di laman web ini, jadi dalam beberapa tahun kebelakangan ini komposisi-komposisi ini berada di puncak reka bentuk landskap fesyen.

Mahogany berhampiran rumah

Sebagai sebahagian daripada reka bentuk landskap, taman berbatu datang kepada kami dari timur, sehingga ia sering dihiasi dengan gaya Asia.

Hiasan tapak dalam gaya Jepun

Taman yang berbatu (bukit atau bukit) harus terletak di suatu tempat di mana tapak itu wujud sebagai zon berasingan, tetapi, pada masa yang sama, tidak bertentangan dengan suasana umum ruang bersebelahan.

Satu lagi teknik hiasan hebat adalah dinding penahan atau lereng teres yang terbuat dari batu alam. Dengan cara ini anda boleh mengalahkan lereng tapak.

Sebuah takungan tiruan di laman web ini mewujudkan suasana unik ketenangan dan ketenangan. Kolam air takungan dengan air berdiri boleh direkabentuk sebagai kolam kecil atau tasik, bergantung kepada kesan yang dikehendaki. Jadi, tasik itu, sebagai contoh, akan membentuk imej alam liar, dan kolam - sebaliknya, akan mewujudkan rasa mewah dan keselesaan.

Pergerakan air sentiasa mengenakan tenaga dan menyesuaikan diri dengan perasaan positif, jadi komposisi dalam bentuk mata air atau aliran di tapak akan menjadi keputusan reka bentuk yang sangat baik.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

87 − = 78

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map