Reka bentuk landskap: 100 idea moden

Reka bentuk landskap moden di kawasan pinggir bandar

Betapa cantik, praktikal dan mandiri untuk melengkapkan wilayah berhampiran rumah percutian? Bagaimana untuk membuat oasis yang tidak selesa kehijauan dan kesegaran dari bandar yang bising dan berdebu, tetapi juga tempat berfungsi untuk rehat keluarga dan penerimaan tetamu-kenalan-kenalan? Bagaimana untuk mencerminkan visi anda keindahan, kesenangan dan keharmonian dengan alam semula jadi di kawasan pinggir bandar anda sendiri dengan kos yang minimum, tetapi kesan maksimum? Kami berharap pemilihan 100 buah idea yang berbeza yang mengagumkan mengenai susunan wilayah pelbagai saiz dan bentuk, ciri-ciri iklim dan landskap akan membantu anda menjawab soalan-soalan ini. Pada gambar projek lanskap anda akan mendapati penyelesaian sebenar, praktikal dan estetik untuk setiap rasa, tahap penguasaan berkebun dan saiz dompet.

Reka bentuk landskap

Tumbuhan dan geometri

Hanya orang yang jauh dari berkebun mungkin kelihatan bahawa untuk mengatur kawasan hijau yang selesa di negara ini yang memenuhi semua keperluan keluarga untuk berehat, bekerja dan bermain dalam alam semula jadi, ia adalah mudah. Yang cukup untuk menanam pokok buah-buahan, menghancurkan katil bunga dengan bunga, susun katil untuk penanaman sayur-sayuran dan herba, set gazebo. Tetapi permintaan keselesaan dan rekreasi luar di semua berbeza - satu memerlukan taman permainan di bawah naungan kawasan hijau, yang lain memerlukan ruang makan yang lapang di udara terbuka untuk makan malam keluarga dan menghiburkan, hampir semua mahu mempunyai kawasan barbeku, dan seseorang hanya memerlukan buaian untuk berehat di sejuk pokok-pokok dan semak. Itu mengikut keperluan dan kemungkinan wilayah villa yang anda perlukan untuk merangka pelan terperinci perkiraan anda.

Motif Timur

Dengan berat sebelah Asia

Imej harmoni

Versi Laconic

Jadi, pada kertas biasa atau dalam pereka program khas (untuk mencari versi percuma di Internet akan mudah), ia perlu diperhatikan:

1
 • menetapkan saiz dan bentuk wilayah yang tepat, tentukan skala (pengiraan yang lebih tepat, kurang penambahbaikan akan berada di tanah);
 • perlu menandakan pelan yang telah dibina bangunan - rumah, garaj, gazebo modal, sauna, dan lain-lain;
 • Perhatikan juga pelan pembinaan - markah walaupun bangunan kecil (dari reban ayam kepada anjing anjing), sentiasa seolah-olah untuk mencari tempat yang struktur kecil (terutamanya kawasan yang besar), tetapi sebenarnya sering perlu bergerak atau menukar rancangan mereka, bekerja telah bermula;
 • pakar-pakar mengesyorkan untuk membahagikan keseluruhan kawasan kepada zon - dua, setiap yang akan mempunyai elemen utama (contohnya, di kawasan rekreasi di udara terbuka mata pelajaran utama reka bentuk landskap boleh menjadi gazebo dengan kumpulan makan, atau buaian lapang);
 • tetapkan semua tumbuhan saka yang sudah ada di wilayah itu dan menandakan penanaman yang baru, dengan mengambil kira jarak antara ladang dan jarak berhubung dengan bangunan;
 • selanjutnya ada titik yang sukar tanda semua sistem kejuruteraan - dari paip air untuk pencahayaan (perlu untuk menetapkan kedua-dua komunikasi sedia ada, dan merancang meletakkan paip atau wayar).

Pokok dengan pencahayaan

Reka bentuk Cascading

Imej semula jadi

Kelimpahan tumbuhan

Tetapi peringkat persiapan awal tidak terhad kepada lukisan di atas kertas. Perlu melakukan apa yang disebut "peninjauan di lapangan":

 • untuk memperjelaskan ciri-ciri tanah;
 • ketersediaan (mungkin) air bawah tanah;
 • jika terdapat tempat-tempat genangan air, maka longkang;
 • anda juga perlu menentukan tahap wilayah adalah berbukit (pakar-pakar tidak mencadangkan untuk menyelaraskan laman web ini dan menggunakan ciri-ciri kawasan landskap khusus untuk mewujudkan satu cara yang paling semula jadi plot, tetapi dalam beberapa kes buang tanah yang tidak rata satu kemestian).

Batu dan sayuran

Trek dengan pencahayaan

Gaya moden

Kayu dan batu

Sistem pencahayaan

Kami memilih gaya pelaksanaan, imej kawasan pinggir bandar

Mewujudkan ruang praktikal yang sukar di mana anda boleh menanam buah-buahan, sayur-sayuran dan sayur-sayuran, dan sememangnya imej yang harmoni di kawasan pinggir bandar dengan semua elemen yang diperlukan untuk kerja dan berehat bukan merupakan tugas yang mudah. Jelas sekali, ia akan mengambil banyak kerja untuk mendapatkan reka bentuk landskap yang seimbang. Pilihan arah gaya dan skema warna reka bentuk plot negara anda akan ditentukan oleh elemen yang mengisinya. Secara tidak sengaja, semua "peserta" susunan wilayah negara boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut.

Oasis hijau

Kawasan makan

Trek asal

Pagar berat

1. Unsur-unsur alam semula jadi (semula jadi). Semua yang telah dicipta oleh alam semula jadi - pokok, pokok renek dan tumbuh-tumbuhan, bukit, lubang, batu, air semulajadi, akan memberi kesan kepada penciptaan imej palet warna tertentu, jika anda meninggalkan mereka di laman web ini. Sudah tentu, kawasan gamut warna akan berubah dengan perubahan musim dan ciri-ciri keadaan iklim setiap lokasi tertentu.

Penampilan semula jadi

Pancuran mandian percutian

Warna Juicy

Jarak ke alam semula jadi

2. Pembinaan binaan. Unsur-unsur reka bentuk landskap ini, di atas semua, bangunan utama (sebuah pondok kecil atau manor yang luas, bergantung kepada skala dacha itu sendiri). Juga, ke objek seni bina boleh dikaitkan pelbagai sambungan ke rumah dan struktur bebas - beranda, sauna, sauna, garaj, bangsal, rumah hijau modal, gazebo, kanopi dan juga jambatan. Jelas sekali, semua objek seni bina akan dikekalkan dalam satu arah gaya, mereka akan mempunyai sesuatu yang sama dengan penyelesaian warna dan pilihan reka bentuk fasad. Tetapi anda juga boleh memilih satu elemen, yang akan menjadi loghat dalam ensemble umum. Selalunya bangunan utama menjadi bangunan utama, tetapi terdapat juga pengecualian.

Ruang makan di bawah kanopi

Di bawah matahari yang cerah

Bilik makan

Zon rehat dengan perdiangan

Bangunan salji putih

3. Unsur-unsur landskap sosial dan hiasan. Ini jenis objek reka bentuk landskap termasuk segala-galanya yang telah dicipta oleh manusia - penanaman, kolam, ukiran, bunga katil dan katil, taman-taman batu dan lain-lain jenis slaid. Dalam kumpulan ini unsur-unsur boleh digunakan tak terhingga banyak pilihan warna - penciptaan bunga katil dan saluran tumbuhan tertentu membolehkan anda untuk "cat" dalam warna yang berbeza, memandangkan di kebanyakan kawasan di negara kita musim panas (pertumbuhan dan berbunga tumbuh-tumbuhan) berlangsung dari April hingga Oktober. Di samping itu, terdapat pelbagai jenis tumbuhan malar hijau yang boleh ditanam di hampir seluruh wilayah negara kita untuk mewujudkan imej latar belakang hijau dan segar kekal bagi kawasan pinggir bandar yang selesa.

Jalan batu

Sudut selesa

Dalam gaya desa

Landskap Cascade

4. Unsur baki reka bentuk landskap. Semua yang tidak "sesuai" dalam kumpulan lain, kami menyenaraikan jenis ini - lantai dan platform, laluan taman dan taman permainan, barangan hiburan untuk taman permainan kanak-kanak, pelbagai elemen hiasan.

Papak konkrit

Gabungan bahan

Lampu laluan taman

Zon pancuran di kampung

Ia adalah pilihan skema warna imej plot negara yang boleh membantu mewujudkan gambaran estetik yang tidak selesa, tetapi juga menyamarkan kekurangan dan menyerlahkan kebaikan, mengubah bentuk wilayah dengan visual, meningkatkannya. Kelebihan penyelesaian warna yang dipilih adalah membantu mereka menyelaraskan rupa negara tanpa mengambil langkah-langkah mendasar.

Dalam gaya Jepun

Kanopi asal

Reka bentuk organik

Laluan taman - reka bentuk praktikal dan estetik

Laluan taman di kawasan pinggir bandar bukan sahaja cara mudah dan selamat bergerak antara objek dan segmen reka bentuk landskap, tetapi juga cara ruang zon, hiasannya. Oleh itu, laluan dan laluan di kawasan setempat boleh bukan sahaja dipercayai dan praktikal, tetapi juga asal, cantik, dilaksanakan dalam reka bentuk keseluruhan laman web keseluruhan.

Batu dan rumput

Teknologi Mosaic

Batu

Laluan bata

Laluan taman

Pusat Penyelarasan

Laluan taman boleh dibuat dari bahan berikut:

 • batu ("plastushka", batu sungai atau batu kecil, membuka batu);
 • kayu (dicat atau ditutup dengan varnis khas dan antiseptik);
 • konkrit dalam pelbagai modifikasi;
 • bata (klinker atau konvensional);
 • bahan sampah (pelapik plastik, botol atau bahagiannya, plag dan apa-apa bahan lain yang boleh digunakan untuk mewujudkan permukaan pepejal yang kukuh dan mencukupi).

Hijau di mana-mana

Cobbles untuk kotej

Rumput Grass Bright

Teknik gabungan

Katil bunga yang dibangkitkan

Juga, dengan cara persembahan, semua trek boleh dibahagikan kepada pepejal dan bukan pepejal - nama bercakap untuk dirinya sendiri dan tidak meninggalkan apa-apa percanggahan dalam menentukan rupa kedua-dua pilihan. Di samping itu, laluan taman boleh dibahagikan kepada sementara dan kekal. Pada asasnya di kawasan pinggir bandar, trek kekal digunakan, tetapi ia berlaku bahawa pemilik tapak menggunakannya untuk jangka masa yang singkat dan lebih bermanfaat untuk meletakkan jalan sementara.

Reka bentuk laluan taman

Laluan bata

Garisan licin

Jalan kerikil

Laluan kayu

Flowerbeds dan katil - pelbagai pilihan

Katil bunga dan katil bunga adalah salah satu cara yang paling popular untuk menghias mana-mana wilayah. Tidak kira berapa besar plot negara anda. Ia sentiasa mempunyai tempat untuk bunga kecil tetapi cantik. Nah, tidak mustahil untuk membayangkan dacha Rusia tanpa katil dengan sayuran, akar dan sayur-sayuran. Dan jika fungsi bunga dan katil agak berbeza, maka cara pelaksanaannya sebahagian besarnya bertindih.

Flowerbeds and paths

Jalan dari botol

Pengaliran asal

Taman bunga mewah

Pengaliran bunga boleh dibahagikan kepada jenis berikut:

 • biasa;
 • tidak teratur;
 • permaidani;
 • dinaikkan;
 • monoclonal tradisional;
 • menegak;
 • katil bunga, tidak dibuat di atas tanah, tetapi dalam peranti khas.

Katil bunga berhampiran rumah

Kelimpahan warna

Reka bentuk putih dan hijau

Indah bunga

Sudah tentu, flowerbeds boleh berbeza dalam saiz dan bentuk, dan dalam penampilan tumbuhan yang ditanam. Versi massa. Memilih rupa dan kandungan katil bergantung pada saiz plot yang diperuntukkan untuk taman bunga, jenis tanah, keadaan iklim rantau tertentu, idea-idea anda tentang kecantikan dan estetika, dapat memberikan tumbuh-tumbuhan sedikit masa dan usaha.

Reka bentuk yang luar biasa

Pencahayaan asal

Perikatan harmoni

Pendekatan kreatif

Dalam prestasi cottage negara terdapat juga banyak kemungkinan, dan bukan hanya dalam saiz dan bentuk penggalian parit. Tumbuh tumbuhan yang berlainan boleh menjadi:

 • tradisional;
 • "Hangat";
 • dengan saliran;
 • katil-katil;
 • katil dengan sisi yang tinggi.

Katil yang dibesarkan

Bunga yang tinggi

Katil dan rumah hijau

Katil kecil

Kotak kayu

Untuk membuat kotak tempat tidur atau dengan sisi yang tinggi, anda boleh menggunakan bahan berikut:

 • papan lama;
 • kepingan polikarbonat;
 • plastik;
 • slate rata atau bergelombang;
 • apa bahan sampah yang boleh mengekalkan bentuknya di bawah keadaan kelembapan yang tinggi sekurang-kurangnya satu musim.

Sayuran di atas katil

Kerikil dan tumbuhan

Taman bunga berhampiran rumah

Penyelesaian asal

Kawasan rehat dan makanan pengubahsuaian yang berbeza

Tidak ada pemilik laman web pinggir bandar itu, yang tidak mahu mengatur tempat untuk berehat di samping katil dan rumah hijau di wilayahnya. Nah, bagi kebanyakan orang Rusia, rekreasi luar sering dikaitkan dengan memasak pelbagai hidangan pada api terbuka, maka kawasan barbeku tidak akan berlebihan. Selalunya, zon untuk memasak disusun sebagai teras - meletakkan batu atau pad jubin (kurang kerap membuat platform kayu). Sektor ini boleh dilindungi dengan kanopi kekal atau sementara untuk perlindungan dari matahari dan hujan.

Patio untuk berehat

Kawasan rehat di bawah kanopi

Kawasan rekreasi yang selesa

Reka bentuk landskap: 100 idea moden

Kawasan rehat dengan perabot taman, buaian atau tempat tidur gantung boleh diletakkan di atas teres atau beranda terbuka yang dilekatkan di rumah atau kanopi berasingan, di gazebo atau di bawah khemah. Semua bergantung kepada konsep umum pendaftaran tapak, saiz dan keperluan pemiliknya.

Kawasan makan di luar

Di atas platform kayu

Permukaan Beton

Kawasan untuk memasak

Memasak di udara terbuka

Untuk membuat segmen yang selesa untuk bersantai atau ruang makan estetik dan praktikal di bawah langit terbuka, anda boleh menggunakan perabot taman yang diperbuat daripada bahan berikut:

 • kayu;
 • plastik;
 • logam;
 • rotan (buatan atau semulajadi);
 • rod willow;
 • buluh;
 • papak batu atau konkrit;
 • kaca (kaca triplex);
 • polistirena;
 • serat basaltik;
 • bahan sampah.

Untuk rumah kecil yang kecil

Reka bentuk Laconic

Zon selesa di platform

Kumpulan makan di tempat perlindungan

Untuk ruang kecil

Patio di tengah-tengah plot

Kolam, kolam, mata air dan bukan sahaja

Pakar dalam penciptaan reka bentuk landskap berhujah bahawa untuk mewujudkan persekitaran yang benar-benar harmoni di kawasan pinggir bandar, tidaklah cukup untuk menguruskan bangunan, menanam tumbuhan hijau, meletakkan laluan dan mengedarkan katil dan katil bunga. Di samping tanah (batu) dan kehijauan, kehadiran air diperlukan. Sama ada air terjun buatan, kolam kecil, pancutan apa-apa pengubahsuaian atau kolam renang untuk berenang bergantung kepada kehendak pemilik, saiz dan ciri wilayah dan anggaran untuk projek itu.

Kolam buatan

Kolam renang kecil

Kolam renang untuk kediaman musim panas

Kolam boleh berbeza bukan hanya dalam saiz dan bentuk. Terdapat kolam limpahan, takungan buatan dengan beberapa tahap kedalaman, pegun dan mudah alih (sementara dan kekal). Kolam renang boleh dilengkapi dengan "air terjun" atau air pancut, mempunyai cawangan. Juga, kolam berbeza dengan cara menapis air. Tidak dinafikan, semua kriteria ini mengenakan jejak mengenai cara mengatur takungan tiruan, penampilannya, kos penciptaan dan operasi.

Borang asal

Kolam renang di dais

Unsur kolam-aksen

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 7 = 3

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map