Прегради от стъкло: видове, избор и инсталиране

Прегради от стъкло: видове, избор и инсталиране

Всички стъклени прегради са отлично решение за зониране на пространството на всеки интериор, независимо дали става въпрос за хол, детска стая или спалня. Такива конструкции визуално не крият пространството на стаята и на практика не изискват наличието на свободна площ. Популярността на безкамерни прегради от стъкло се определя от голям брой предимства, които включват следните характеристики:

 • лекота на употреба;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • разнообразие от конструктивни решения;
 • високо ниво на предаване на светлината;
 • лесна инсталация;
 • безопасност и здравина;
 • възможност за декорация: прозорци от витражи, фотопечат, пясъкоструене; живопис и т.н .;
 • сравнително бързо време за производство.

Видове прегради от стъкло

Плъзгащите безкамерни прегради могат да се състоят от една или повече решетки, които се движат по протежение на направляващата пътека с каретка с ролки, вградени в релсата. Броят на водачите може да варира от 1 до 2 (отгоре и отдолу) и зависи от очакваното тегло на конструкцията. За да се избегне разхлабването на вратите, към пода е добавена направляваща пътека и за удобство при работа (за да не се препъва), тя обикновено потъва на пода.

Разграничаване на следните типове плъзгащи се стъкла:

 • Радиус - имат полукръгла форма. Изработени са с огъната направляваща и огъната стъкло;
 • сгъване - сгъната като книга или акордеон. Броят на панелите - две ("дялове") и повече (дялове "акордеон"). Панелите са прикрепени една към друга посредством специални контури;
 • Coupe - система от телескопично свързани или независими панели, движещи се през водачи и вагони с валяци;
 • висулка - характеристика на този тип изцяло стъклени прегради се състои в тяхното закрепване само към горната част на тавана или отвора, към който е закрепен водачът, с интегриран ролков вагон.

Стационарните безгредови прегради се отличават с висока надеждност на конструкцията и здраво закрепване на елементите към пода, тавана и стените. Основата на прегради от този тип са няколко стъкла от същия размер, които са монтирани с помощта на профили за затягане. Всеки друг, стъклените сегменти се свързват чрез съединители - специален закрепващ хардуер, който позволява сигурно закрепване на стъклото. Стационарните системи могат да се считат за отлична алтернатива на столичните стени: тази практика е популярна за зониране, например офис пространство, но в обща къща или апартамент всички стъклени прегради ще бъдат отличен елемент за зониране.

Характеристиката на подвижните стъклени прегради е лесната инсталация, демонтаж или преместване, което се определя от най-простия дизайн на прегради от този тип. Тяхното устройство се състои от всички стъклени платна с определени размери, които се фиксират посредством специални монтажни опори или системи за захващане. Трябва да се отбележи, че опорите се използват за монтиране на стъклени екрани и екрани, които обикновено се изработват от една или две рамки без рамки. Мобилните конструкции се състоят от модули от стъкло, закрепени един към друг с помощта на основа или свързващи стелажи. Модулните структури позволяват създаването на дялове от различни конфигурации, което е възможно благодарение на разнообразието от опции за свързване на панелите.

Трансформиращите се преградни стени изглеждат печеливши във всяка стая: офиси, апартаменти, кафенета, търговски центрове и др. Техният начин на подреждане се различава значително от структурните характеристики на гореспоменатите типове стъклени прегради. Основата на трансформираните системи са няколко секции, които се движат само по горната водеща пътечка, където панелите могат да се движат самостоятелно, сгъвайки се в паркинг - специално разпределено място, оборудвано в най-удобната част на стаята. Важно е да се отбележи, че изграждането на прегради от преобразуващ се тип не предполага инсталиране на хоризонтални прагове, като същевременно запазва ненарушена подова настилка.

Монтиране на дялове на видео

Видове стъкло за производство на стъклени прегради

Рамките без рамки изискват използването на изключително надеждно стъкло, което включва следните видове:

 • триплекс - ламинирано стъкло. Той се произвежда чрез комбиниране на няколко листа обикновени флоат стъкла с полимерен състав, който надеждно свързва слоевете заедно. В случай на силен удар, парчетата ще бъдат задържани от полимера, свеждайки до минимум вероятността от нараняване;
 • закалено стъкло, термично третиране, което води до висока якост и надеждност. При силно въздействие фрагментите нямат остри ръбове;
 • подсиленото стъкло предполага наличието на метална мрежа, която, ако целостта на стъклото бъде счупена, ще запази фракциите, като не им позволи да паднат на пода;
 • акрилен (orsteklo) - термопластичен, екологосъобразен материал, чиято якост е няколко пъти по-висока от здравината на конвенционалното стъкло. При удара само той се разделя на големи фрагменти, които практически не могат да се режат.

Преградите от стъкло от стъкло позволяват да дадат визуална лекота и лекота на всеки, дори на малка площ. Тяхната инсталация е оптимална за зониране или изолация на помещения, а разнообразните опции за декориране на такива дизайни подчертават стилистичното изпълнение на интериора.

1
1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (6 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

2 + 3 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map